Heemkunde vandaag: hoofd, hart, handen!

Heemkunde is een passie! Dat zullen de vele erfgoedvrijwilligers ongetwijfeld beamen. Maar wat is heemkunde vandaag nu precies en welke rol spelen of zouden hedendaagse heemkundigen moeten spelen? Het antwoord op die vragen laat zich niet in enkele zinnen vatten.

Toch ging Heemkunde Vlaanderen de uitdaging aan. In 2014 startten we een visietraject op waarbij werd nagedacht over heemkunde vandaag en morgen. Deze denkoefening resulteerde in een visietekst ‘heemkunde vandaag’. Via de kapstokken hoofd, hart en handen toont deze inspiratietekst aan dat heemkunde veel meer is dan lokale geschiedenis. Wij hopen alvast dat deze tekst niet alleen heemkundigen inspireert, maar ook nieuwe mensen warm maakt voor heemkunde. Aarzel dus niet de tekst zoveel mogelijk te verspreiden en te delen.

De volledige tekst vind je hier.

#heemkundevandaag

Omdat één beeld meer zegt dan 1.000 woorden, lanceert Heemkunde Vlaanderen samen met de visietekst ook de beeldcampagne #heemkundevandaag. 28 weken lang zal op onze sociale media een beeld verschijnen gelinkt aan een citaat uit de visietekst.

Tegelijkertijd roepen we iedereen met een hart voor heemkunde op om zich door de visietekst te laten inspireren en beeldmateriaal te posten onder de hashtag #heemkundevandaag of het op te sturen naar consulenten@heemkunde-vlaanderen.be. Grijp deze kans om het beeld van heemkunde vandaag mee te bepalen!

#heemkundevandaag start vandaag met een eerste beeld en loopt 28 weken tot de studiedag Heemkunde Actueel op 14 november.Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.