Heemkunde voor dummies

Heemkunde is hip. Toch bestaat er heel wat onduidelijkheid over de term heemkunde. Velen weten niet wat heemkunde is, wat heemkundige kringen zijn of wat ze precies doen. Deze online gids biedt een eenvoudige toegang tot het veld van heemkunde.

1 | Wat zijn heemkundige kringen?

2 | Wat doen heemkundige kringen?

Klik op waar je graag meer over wilt weten.

3 | Wat is heemkunde?

“Heemkunde is de studie en de daaruit voortgekomen kennis van de mens en zijn leefomgeving. Heemkunde bekommert zich om de zorg voor en de ontsluiting van het cultureel erfgoed van de streek en haar bewoners. De evolutie van het dagelijkse leven, met zijn gebruiken en waarden, visie en maatschappelijke toestand, is hierbij een belangrijk aspect.”

Uit: Beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en Heemkunde Vlaanderen vzw

4 | Belang van heemkunde

Uit: Visietekst Heemkunde Vlaanderen.

5 | Waarom aan heemkunde doen?

Heemkunde is het bewaren, koesteren, bestuderen en publiek toegankelijk maken van lokaal erfgoed en het lokale verleden. Meer nog dan een fysieke plaats, een geografische entiteit, is het heem van morgen, een mentale ruimte. Het is de plaats waar mensen zich thuis voelen, waarmee ze zich verbonden voelen, waarmee ze een geschiedenis delen. Heemkunde is dus lokale geschiedenis, maar heemkunde is ook meer: heemkunde raakt aan hart, hoofd en handen.

6 | Heemkunde is hot

Alle erfgoedorganisaties werden in kaart gebracht op de Erfgoedkaart, waaronder ook de cultureel-erfgoedgemeenschap heemkunde. Onder “sector” kan je filteren op vereniging voor heemkunde of vereniging voor lokale, stads-, regionale geschiedenis.

Voor meer informatie over de veld- en toekomstanalyse van het cultureel erfgoed die werd uitgevoerd door FARO, steunpunt voor cultureel erfgoed, zie PRISMA.

7 | Heemkunde Vlaanderen

 

Heemkunde Vlaanderen is het ankerpunt voor de cultureel-erfgoedgemeenschap heemkunde in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Heemkunde Vlaanderen is een vereniging die heemkunde en aandacht voor lokale en regionale geschiedenis in Vlaanderen stimuleert, promoot, cultiveert, uitdiept en zichtbaar maakt en die ondersteuning, begeleiding en vorming biedt.

Heemkunde Vlaanderen brengt de cultureel-erfgoedgemeenschap heemkunde samen in een netwerk en creëert zo een draagvlak voor ontmoeting, uitwisseling en expertise. Dit netwerk kan, ook via transsectorale samenwerking, een bepalende rol spelen in een maatschappelijke erkenning van het belang van erfgoed.

Heemkunde-Vlaanderen bestaat uit drie luiken: ondersteuning, vorming en publicaties.

Voor veelgestelde vragen, zie FAQ.

Voor meer informatie over ondersteuning, vormingen en publicaties van Heemkunde Vlaanderen, zie http://www.heemkunde-vlaanderen.be

8 | Wat kan Heemkunde (Vlaanderen) voor jou betekenen?

Voor meer informatie over de werkgroep “Jongeren en heemkunde”, zie https://www.heemkunde-vlaanderen.be/about-2/werkgroepen/werkgroep-jongeren-en-heemkunde/ 

Voor meer informatie over de werkgroep “”Jeugdbewegingen en erfgoed”, zie https://www.heemkunde-vlaanderen.be/jeugdbewegingen-en-erfgoed/

Welke heemkundige kringen zijn er bij jou in de buurt? Zie https://www.heemkunde-vlaanderen.be/heemkringen/

Contact?

Neem zeker een kijkje op de website.

 

Laat ons zeker weten wat je van deze module vond via Twitter @HeemkundeVL met de hashtag #heemkundefordummies.

Voor alle vragen rond vorming, ondersteuning en projecten kan je terecht bij de consulenten op het telefoonnummer 015/20.51.74 of via consulenten@heemkunde-vlaanderen.be. Voor administratieve zaken kan je contact opnemen via info@heemkunde-vlaanderen.be.

Deel deze pagina via:

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.