Heemkunde en levende geschiedenis: een bijzondere verkenning

Expertise uitwisselen, praten bij een lekker hapje, wandelen door een middeleeuws decor of discussiëren over oude ambachtstechnieken. Wat doe jij het liefst? Waar kan jij mee helpen? Heemkunde Vlaanderen wil graag de wereld van levende geschiedenis verkennen zoals ze bij heemkundige kringen kan worden gebruikt en nodigt je daarom uit om deel te nemen aan een bijzonder traject.

Waarom kan levende geschiedenis interessant zijn voor heemkringen? Allereerst is het publiek enthousiast omdat levende geschiedenis een veel actievere belevenis biedt dan een museumvitrine. Een heemkundig museum zou een levend heemkundig museum kunnen zijn als de collectie effectief gebruikt wordt. Een tweede mogelijkheid om heemkunde en levende geschiedenis te combineren is het bekend maken van onderzoek naar de lokale geschiedenis. Een belangrijke gebeurtenis, een interessante opgraving of het ontdekken van een boeiende collectie kan je door historisch verteltheater laten uitbeelden. Dit kan een manier zijn om het publiek actief te betrekken bij de vondst of gebeurtenis.

Uiteraard zijn er ook nadelen aan verbonden: hoge materiaalkosten, te weinig mankracht of de moeilijkheid om zo correct mogelijk te zijn, maken het niet evident om met levende geschiedenis te werken. Je zou je zelfs af kunnen vragen of het voor een kleine vrijwilligersvereniging wel mogelijk is en de moeite loont? Niet iedereen is immers een goede verteller of acteur.

Dit alles wil Heemkunde Vlaanderen graag in kaart brengen. Daarom willen we graag een afspraak maken met kringen die al eens met levende geschiedenis hebben gewerkt en met kringen die er aan denken om levende geschiedenis te gebruiken om iets te presenteren. Alle ervaringen kunnen uitgewisseld worden op een mooi en toepasselijk evenement in de eigen provincie. Tot slot wordt een werkdocument samengesteld waaruit geïnteresseerden alle mogelijke informatie kunnen halen in het gebruiken van levende geschiedenis voor de eigen kring.

Omdat dit een intensief onderzoek is, richten we ons dit voorjaar op Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Later nemen we contact op met de andere provincies en organiseren we ook daar een leerrijk en aangenaam uitwisselingsmoment.

Praktisch

• Voor Antwerpen nodigen we je graag uit voor ‘De Quaeye Werelt, Terug naar de Middeleeuwen’ in het Sterckshof in Deurne. Je krijgt er een bijzondere rondleiding en een middeleeuwse maaltijd aangeboden. Datum: zaterdag 4 juni. Meer informatie volgt.
  • Kringen uit Oost-Vlaanderen worden op twee evenementen uitgenodigd. Een speciale rondleiding wordt voorzien op de Ambachtenmarkt in Velzeke en de Fiertelommegang in Ronse. Data: zondag 29 mei (Ambachtenmarkt) en zondag 19 juni (Fiertelommegang). Ook hier is een maaltijd voorzien.

Interesse?
Neem contact op met Elke Verhoeven op elke.verhoeven@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

Geplaatst in Oproepen.