Heemkunde Actueel

Op zaterdag 19 november organiseert Heemkunde Vlaanderen in Gent de studienamiddag ‘Heemkunde Actueel’, die zich richt op iedereen die wil debatteren over de uitdagingen en spanningsvelden in het huidige heemkundige landschap. Tegelijkertijd wil Heemkunde Vlaanderen met deze studiedag haar doelpubliek prikkelen met nieuwe impulsen. Ben je geïnteresseerd? Wil je graag je mening kwijt of heb je goede ideeën over hoe heemkunde vandaag en in de toekomst een succes is en kan zijn? Schrijf je dan zeker in!

Op het einde van de dag stelt Heemkunde Vlaanderen ook haar nieuw wetenschappelijk tijdschrift over heemkunde en lokaal-erfgoedpraktijk voor. Het eerste nummer zal aangeboden worden aan Jozef Dauwe, gedeputeerde voor cultuur provincie Oost-Vlaanderen. Alle aanwezigen ontvangen ook een gratis exemplaar van het nieuwe tijdschrift. De studienamiddag wordt afgesloten met een receptie.

12.00 uur Onthaal met broodjeslunch (broodjes voorzien tot 12u45)

13.00 uur Welkomstwoord Fons Dierickx, voorzitter Heemkunde Vlaanderen

13.10 uur Lezing ‘Verjonging is een belangrijke uitdaging voor de cultureel-erfgoedgemeenschap heemkunde’ door Hilde Schoefs, conservator Openluchtmuseum Bokrijk

13.40 uur Lezing ‘De wisselwerking tussen vrijwilligers, professionelen en academici: een meerwaarde?’ door Walter Ysebaert, Vrije Universiteit Brussel

14.20 uur Keuze uit 3 workshops (meer info over de workshops in dit document – pdf):

• Workshop 1: Jonge vrijwilligers versus oude verwachtingen.
    Inleiding door Rob Bartholomees (Koninklijke Heemkundige Kring Sint-Hubertus Tervuren) en Bert De Smet (Juliaan Claerhoutkring Wielsbeke)
  • Workshop 2: Heemkundige geschiedschrijving versus academische geschiedschrijving.
    Inleiding door Fien Danniau (Instituut voor Publieksgeschiedenis UGent) en Lut Bavay (Heemkundige Kring Erpe-Mere)
  • Workshop 3: Nieuwe paden naar lokale erfgoed(samen)werking.
    Inleiding door Peter Laroy (Heemkundige Kring Arthur Verhoustraete Aalter) en Philippe Liesenborghs (OpgewekTienen)

15.30 uur Debat met Eva Hambach (Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk), Ferdi Geerts (Erfgoed Lommel), Hilde Schoefs (Openluchtmuseum Bokrijk), Walter Ysebaert (VUB), Richard Vermeulen (Erfgoed Balen). Moderator: Iris Steen

16.30 uur Feestelijke lancering van het nieuwe tijdschrift met overhandiging eerste exemplaar aan Jozef Dauwe, gedeputeerde voor cultuur provincie Oost-Vlaanderen

17.00 uur Receptie

Praktisch

De studiedag vindt plaats in het Nemrodhuis in Gent (Arteveldehogeschool – Campus Goudstraat, ingang via Willem De Beersteeg – hoe bereiken?). Parkingmogelijkheid aan de campus. Inschrijven kan tot 14 november via onderstaand inschrijvingsformulier of telefonisch op 015/20.51.74. Deelname kost 10 euro (inclusief broodjeslunch en receptie), over te schrijven op rekeningnummer BE79 0682 2185 9033 (BIC: GKCCBEBB) van Heemkunde Vlaanderen. Je inschrijving is definitief na ontvangst van de inschrijving én de betaling.

Inschrijvingsformulier

[contact-form-7 404 "Not Found"]