Heemkunde Actueel 2018

Op zaterdag 24 november organiseert Heemkunde Vlaanderen de jaarlijkse studienamiddag Heemkunde Actueel. Deze negende editie, die opnieuw plaatsvindt in Mechelen, richt zich op iedereen die zich wil laten inspireren door de (meer)waarde en het belang van heemkunde en lokaal erfgoed.

Lokale erfgoedverenigingen communiceren op heel veel kanalen over het verleden van hun werkgebied. Daarbij maken ze boeken, websites, Facebookpagina’s, tentoonstellingen, tijdschriften enzovoort. Het vormt als het ware deel van het DNA van hun werking. En terecht zijn ze er trots op. Het is belangrijk dit te onderstrepen en daarbij de auteurs te erkennen. Op wettelijk vlak is daar het auteursrecht voor. Tegelijk maken heemkundigen en onderzoekers op heel wat manieren gebruik van bijvoorbeeld informatie of afbeeldingen. Maar, hoe doe je dat correct? En hoe verspreid je de kennis op een zo groot mogelijke schaal zonder de erkenning voor de auteur uit het oog te verliezen? Ben je helemaal mee met een hedendaagse manier om informatie te verspreiden?

Op het einde van de dag maakt Heemkunde Vlaanderen haar nieuwe Ambassadeur Heemkunde Vandaag 2018 bekend.

Opgelet: Dit jaar zal de studiedag plaatsvinden in het Museum Hof van Busleyden te Mechelen en niet meer in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot.

12u    Onthaal met broodjeslunch (broodjes voorzien tot 12u45)
13u    Welkomstwoord
13u15    Lezing ‘Auteursrecht’ door Joris Deene (Everest Law en SA&S)
14u    Lezing ‘De voordelen van going open’ door Gwen Franck (open science consultant)
14u45    Koffiepauze
15u    Lezing ‘Het vrij beschikbaar maken van erfgoeddata met behulp van Wikimediaplatformen’ door Rony Vissers (PACKED vzw)
15u45    Uitreiking titel Ambassadeur Heemkunde Vandaag 2018
16u15    Receptie

Inschrijven

Inschrijven kan tot en met 18 november via onderstaande knop. De deelnameprijs van 15 euro per persoon mag overgeschreven worden op rekeningnummer IBAN BE79 0682 2185 9033 (BIC: GKCCBEBB) met vermelding ‘Heemkunde Actueel + je naam’. Je inschrijving is definitief na ontvangst van de inschrijving en de betaling.

Locatie

Museum Hof van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen (ingang via poortje langs de zijkant van het museum).

Bereikbaarheid met openbaar vervoer: vanuit het NMBS-station Mechelen Nekkerspoel te voet (10 minuten wandelen) en vanuit NMBS-station Mechelen (20 minuten wandelen) of met bus 500 richting Antwerpen, na 10 minuten afstappen aan halte ‘Biest’.

Met de auto: Neem op de E19 afrit 9 Mechelen-Noord, parkeren kan op de Parking Tinel, Veemarkt of Zwartzustersvest.

www.hofvanbusleyden.be

Geplaatst in Studiedagen, Varia.