Heemkunde Actueel 2015: terugblik

Op zaterdag 14 november verzamelden heemkundigen van over heel Vlaanderen om samen na te denken en te debatteren over het belang van heemkunde en lokaal erfgoed voor het lokale beleidsniveau en voor andere sectoren. Een uitgebreid verslag van deze studienamiddag volgt in Bladwijzer 16 (april 2016). Voor wie niet kan wachten, zijn hieronder al een kort verslagje en de presentaties van de meeste sprekers te vinden.

De namiddag startte met een panelgesprek over het belang van heemkunde en erfgoedvrijwilligers voor het lokale beleidsniveau. Koen Claessens (Schepen van Erfgoed, Retie), Hilde Cuyt (Erfgoedcel CO7), Jos Hermans (Dienst Erfgoed, Maasmechelen), Hilde Plas (VVSG) en Gregory Vercauteren (FARO) gingen met elkaar in gesprek over deze thematiek.

Daarna volgden drie parallelle workshops waarin transsectorale samenwerkingen werden verkend.

In de sessie ‘Heemkunde en toerisme’ werd nagedacht over de verhouding tussen heemkunde en toerisme. Na een theoretische inleiding door Prof. dr. Noël Salazar volgden twee praktijkvoorbeelden. Frans Van Gils (Heemkundige Werkgroep Zondereigen) bracht een uiteenzetting over het toeristisch project rond de dodendraad (presentatie gemaakt door Herman Janssen en Frans Van Gils) en Leen Gos (Erfgoedcel Mijn-Erfgoed) lichtte het toeristisch concept van de Limburgse ‘Sleutelfiguren’ toe. De presentaties vind je hieronder.

 

 

 

In de sessie ‘Heemkunde en kunst’ werd nagedacht over de rol die lokaal erfgoed kan spelen bij de creatie van hedendaagse kunst. Thérèse Legierse (De Nieuwe Opdrachtgevers) en Stijn Bogaert (‘tij – Kunst en natuur Kruibeke) vertelden er hoe erfgoed in hun projecten een meerwaarde vormt.

In de sessie ‘Heemkunde en zorg’ werd gefocust op de kansen die heemkunde biedt voor mensen met dementie. Olivier Constant (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) gaf het publiek meer uitleg over de thematiek van dementie en de mogelijkheden die lokaal erfgoed biedt voor zowel zorgbehoevenden als zorgverleners. Daarna volgden twee concrete voorbeelden. Sabine Denissen (Provincie Antwerpen Departement Vrije Tijd) vertelde meer over dementievriendelijke rondleidingen in heemkundige musea en Aline Verbeeck (Erfgoedcel TERF) gaf toelichting over de reminiscentiekoffers die de erfgoedcel liet ontwikkelen. De presentaties van deze sessie vind je hieronder.

 

 

Na de inspirerende sessies keerde het publiek terug naar het auditorium waar de tweede Ambassadeur Heemkunde Vandaag werd bekend gemaakt. Die eer viel te beurt aan Erfgoed Balen en Balen Bevrijd.

De studienamiddag zette het publiek aan tot nadenken en op de receptie achteraf werd nog een tijdlang nagekaart. Uitdagingen voor hedendaagse heemkunde zijn er voldoende en volgend jaar verwelkomt Heemkunde Vlaanderen iedereen graag op 19 november 2016 voor een nieuwe editie van Heemkunde Actueel!

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Studiedagen.