Heemkunde Actueel 2014

Op 15 november organiseert Heemkunde Vlaanderen de jaarlijkse studiedag Heemkunde Actueel. Deze dag richt zich op iedereen die wil meedenken en debatteren over heemkunde, lokaal erfgoed en technologie. Welke hedendaagse technologische ontwikkelingen en tendensen kunnen een meerwaarde bieden voor de heemkundige werking? Wat brengt de toekomst en welke boot mogen we als heemkundigen zeker niet missen?

Ben je geïnteresseerd? Laat je je graag inspireren of ben je benieuwd hoe heemkunde en technologie elkaar kunnen versterken? Schrijf je dan zeker in!

Op deze editie stelt Heemkunde Vlaanderen bovendien niet alleen haar nieuwe huisstijl voor, maar bekroont ze ook de eerste Ambassadeur Heemkunde Vandaag!

Programma

12u Onthaal met broodjeslunch (broodjes voorzien tot 12u45)
13u Welkomstwoord
13u10 Lezing Digitale geschiedenis en lokaal onderzoek – Fien Danniau (Instituut voor Publieksgeschiedenis – Ugent)
13u45 Keuze uit drie sessies

 • Sessie 1 Crowdfunding voor erfgoedorganisaties. Het verhaal van Boekensteun – Sam Capiau (Boekensteun – Vlaamse Erfgoedbibliotheek)
  Benieuwd hoe je een digitaal platform kunt inzetten om geld in te zamelen? In deze sessie ontdek je de mogelijkheden en beperkingen van crowdfunding via het verhaal van Boekensteun, het eerste digitale platform dat specifiek gericht is op erfgoedorganisaties en conserveringsprojecten. Na één jaar vertelt Sam Capiau over de ervaringen met het platform.
 • Sessie 2 U vraagt, wij drukken. Publiceren via print-on-demand – Patrick Van Dam (Createmybooks.com/shopmybooks.com) en Wim Van Bouwelen (Ja-cop)
  Een boek uitgeven houdt altijd een zeker risico in. Zal er wel voldoende vraag zijn? Publiceren via print-on-demand (drukken op aanvraag) maakt definitief komaf met stapels onverkochte boeken. Deze sessie, waarin praktische tips worden gegeven voor het gebruik van online POD-toepassingen, is zowel interessant voor beginnende auteurs als voor doorgewinterde heemkundigen die het resultaat van lokaal onderzoek willen publiceren en/of online verkopen.
 • Sessie 3 Oude kaarten, nieuwe technologieën. Digitale kaartanalyse en Quantum GIS: het voorbeeld van MAGIS Brugge – Bram Vannieuwenhuyze (Caldenberga-KU Leuven) en Elien Vernackt (Bruggemuseum)
  Hoe koppel je de studie van oude kaarten aan lokaal onderzoek over huizen, straten en mensen? Via digitale kaartanalyse (Digitaal Thematische Deconstructie) en het gebruik van de gratis software Quantum GIS maak je van kaarten dynamische onderzoeks- en gebruiksinstrumenten. Hoe dat precies werkt, kom je te weten in deze sessie waarin het kennisplatform MAGIS Brugge wordt toegelicht.
14u30 Keuze uit drie sessies

 • Sessie 4 Software voor een prikje. SOCIALware voor lokaal erfgoedorganisaties – Catherine Van Eeckhaute (SOCIALware)
  Informaticaproducten hoeven niet altijd duur te zijn. Via SOCIALware hebben vzw’s toegang tot betaalbare en up-to-date merkproducten. In deze sessie verneem je meer over dit project en de mogelijkheden voor jouw heemkundige kring.
 • Sessie 5 Heemkunde in 3 dimensies. De mogelijkheden van 3D-printen – Sam Mulkay (3Dtools)
  Driedimensionaal printen lijkt een echte hype te worden. Maar biedt deze moderne technologie ook nieuwe mogelijkheden voor het bewaren, bestuderen en ontsluiten van lokaal erfgoed? Verneem wat al haalbaar is vandaag en laat je inspireren voor de toekomst.
 • Sessie 6 (Samen)werken in de cloud – Bram Wiercx (FARO)
  Altijd en overal bezig kunnen zijn met lokaal onderzoek. De mogelijkheden van cloud-computing lijken onbeperkt. Maar wat betekent ‘werken in de cloud’ precies en welke toepassingen zijn interessant voor heemkundigen en lokaal erfgoedorganisaties? In deze sessie gidst Bram Wiercx je door het aanbod.

15u15    Voorstelling nieuwe huisstijl Heemkunde Vlaanderen

15u30    Uitreiking titel Ambassadeur Heemkunde Vandaag

16u        Receptie

Praktisch

Inschrijven kan tot en met 10 november via onderstaand inschrijvingsformulier. De deelnameprijs van 10 euro per persoon mag overgeschreven worden op rekeningnummer IBAN: BE79 0682 2185 9033 (BIC: GKCCBEBB) met vermelding ‘Heemkunde Actueel’. Je inschrijving is definitief na ontvangst van de inschrijving en de betaling.

Congres- en Erfgoedcentrum Lamot, Van Beethovenstraat 8-10, 2800 Mechelen

Bereikbaarheid met openbaar vervoer: vanuit het NMBS-station Mechelen te voet (10 minuten wandelen) of met de centrumpendel, bus 1 (richting Nekkerspoel – halte Botermarkt)

Parkeermogelijkheid  in de stadsparking Q-park Lamot of op de goedkopere randparkings Zandpoortvest 1 en 2 (voor wie vanuit Brussel komt) en Rode kruisplein (voor wie vanuit Antwerpen komt). Deze parkings bevinden zich op wandelafstand van Lamot.

www. lamot-mechelen.be

 

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Studiedagen.