Heemkunde Actueel 2014: terugblik

Op zaterdag 15 november verzamelden zo’n negentig heemkundigen om samen na te denken en te debatteren over heemkunde, lokaal erfgoed en technologie. Een uitgebreid verslag van deze studienamiddag volgt in Bladwijzer 13 (april 2015). Voor wie niet kan wachten, zijn hieronder al een kort verslagje en de presentaties van de meeste sprekers te vinden.

Tijdens de plenaire lezing ging Fien Danniau van het Instituut voor Publieksgeschiedenis dieper in op de betekenis van digitale geschiedenis voor het lokale onderzoek. Hieronder vind je haar presentatie.

Daarna volgden twee reeksen van telkens drie parallelle sessies waarin nieuwe technologieën werden voorgesteld.

In de eerste sessie vertelde Sam Capiau van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek het verhaal van Boekensteun, het eerste crowdfundingplatform voor erfgoedprojecten. Wie meer te weten wil komen over crowdfunding voor erfgoedorganisaties kan hieronder zijn presentatie vinden.

Een tweede sessie focuste op printing-on-demand. Patrick Van Dam (createmybooks.com/shopmybooks.com) en Wim Van Bouwelen (Ja-Cop) gaven tekst en uitleg bij deze goedkope manier om boeken te drukken. In de onderstaande presentatie vind je alle informatie.

Tijdens de derde sessie gaven Bram Vannieuwenhuyze (KU Leuven/Caldenberga) en Elien Vernackt (Bruggemuseum) toelichting over digitale kaartanalyse en Quantum GIS aan de hand van het voorbeeld van MAGIS Brugge. Hun presentatie vind je hieronder.

Hoe een lokaal erfgoedorganisatie aan goedkope software kan raken, werd uitgelegd in de vierde sessie. Catherine Van Eeckhaute vertelde de deelnemers alles over het project Socialware en de mogelijkheden voor vzw’s. In haar presentatie vind je alle nodige uitleg.

De vijfde sessie was de meest futuristische van de namiddag. Sam Mulkay van 3Dtools demonstreerde de mogelijkheden van 3D printen voor heemkundigen. Maquettes van verdwenen gebouwen, replica’s van gebruiksvoorwerpen voor educatieve doeleinden: deze vrij jonge technologie zal in de toekomst ook bij de studie en ontsluiting van het lokaal erfgoed haar nut bewijzen. Hieronder kan je je alvast laten inspireren.

Bram Wiercx liet in de zesde sessie een staalkaart zien van allerhande cloudtoepassingen. Dit ‘werken in de cloud’ biedt ook voor heemkundigen veel voordelen. In de presentatie van Bram vind je alvast enkele nuttige toepassingen opgelijst.

Na deze inspirerende sessies keerden de deelnemers terug naar het auditorium waar er hen nog twee primeurs te wachten stonden. Heemkunde Vlaanderen stelde er immers haar nieuwe huisstijl voor. Meer hierover vind je binnenkort op onze website.

Tot slot werd ook de eerste Ambassadeur Heemkunde Vandaag bekend gemaakt. Die eer viel te beurt aan Bert De Smet uit Wielsbeke.

Uit de reacties achteraf kon worden opgemaakt dat de namiddag bij de aanwezigen erg in de smaak viel. Voor wie dit smaakt naar meer: volgend jaar halfweg november vindt Heemkunde Actueel opnieuw plaats. We hopen jullie daar opnieuw talrijk te ontmoeten

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Studiedagen.