Heemdag 2018 – Straffe madammen. Vrouwen op het podium van de geschiedenis

Gelijkheid tussen man en vrouw is er niet. Naast biologische zijn er sociale en culturele verschillen die we vaak samenvatten onder de noemer ‘gender’. Zeker in het verleden werden op basis van geslacht muren opgetrokken. Meestal werden zo vrouwen uitgesloten. Langzaam zijn de beperkingen in onze maatschappij aan het verdwijnen. Maar het is bekend dat vrouwen in onze geschiedschrijving vaak minder aanwezig zijn.

Tijdens de jaarlijkse heemkundige studie- en ontmoetingsdag op 6 oktober 2018 in Kontich focussen we op de vrouwelijke kant van de geschiedschrijving. De eerste lezing vertelt hoe ook vrouwenorganisaties de emancipatie van vrouwen mogelijk maakten. Het verhaal van een moedige vrouw tijdens de tweede lezing illustreert dat we ook met beperkt bronnenmateriaal de geschiedschrijving van straffe madammen kunnen schetsen.

In de namiddag kan je naar keuze meer vernemen over de plaats van vrouwen in de maatschappij, de lokale geschiedenis van Kontich of spionage tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan jou de keuze!

Programma

09u15 Onthaal met koffie/thee
10u00 Welkomstwoord door Fons Dierickx, voorzitter Heemkunde Vlaanderen en Bart Seldeslachts, burgemeester van Kontich
10u15 Lezing ‘Vrouwenorganisaties & maatschappelijke verandering’ door Els Flour, Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis
10u50 Muzikaal intermezzo door Myrte Trioen, gitaar
11u05 Lezing ‘Margriet Ballegeer, spionne in de Eerste Wereldoorlog’ door haar kleindochter Janet Dean
12u15 Middagmaal:
  • Carpaccio van ossenhaas met basilicumvinaigrette en Parmezaanse kaas
  • Gebakken zeebaars met bloemkool, champignons en champignon-witte wijnsaus
  • Koffie/thee met frambozengebak met een coulis van rode vruchten
Aperitief en twee glazen wijn of water inbegrepen
14u30 Start namiddagprogramma, één keuze uit geleide bezoeken:
  • Museum voor Heem- en Oudheidkunde te Kontich, met bijzondere aandacht voor de verzameling textiel (unieke collectie merklappen)
  • Tentoonstelling topstukken Koninklijke Kring voor Heemkunde Kontich, met demonstratie van de ‘Lapzussen’ (merklappengroep)
  • Erfgoedwandeling Kontich met documentatie-centrum, kerk en oud gemeentehuis – VOLZET
  • Erfgoedwandeling gefusilleerde spionnen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Fort 5 (Edegem)
16u30 Slotzitting met uitreiking van het eremerk deken Jozef Van Herck en het Jozef Weyns-eremerk
Aansluitende receptie

Wie vragen heeft in verband met de mogelijkheden voor wie minder mobiel is, kan altijd terecht bij Heemkunde Vlaanderen, 015/20 51 74 of info@heemkunde-vlaanderen.be
Wie specifieke wensen heeft betreffende het middagmaal, vragen we om contact op te nemen. We bespreken dit graag.

Locatie

Het Halfdiep
Duffelsesteenweg 145 – 2550 Kontich

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

Inlichtingen over de treinverbindingen van en naar Kontich vind je op de website van de NMBS. Het station bevindt zich op 2,5 kilometer van de start- en eindlocatie van de Heemdag. Vanuit het station van Kontich-Lint is het mogelijk om met een shuttle naar de locatie te rijden. Indien je hiervan gebruik wenst te maken, vernemen we dit graag bij je inschrijving. De plaatsen op deze shuttle worden voorbehouden aan wie ze eerst reserveerde. Tijdig inschrijven is dus de boodschap!

Met de wagen

Klik op de afbeelding om de wegbeschrijving in Google Maps te bekijken.

Neem afrit 7 (Kontich) op E19. Rij richting Kontich via de N171. Links zie je het Sint-Ritacollege. Bij de verkeerslichten ga je naar rechts naar de Drabstraat. De eerste straat (Keizershoek) rechts sla je in. Op het einde van de straat sla je links af naar de Kruisschanslei. Op het einde van de straat sla je links af naar de Mechelsesteenweg. De eerste rechts sla je in. Je bent dan in de Duffelsesteenweg, wat verder aan de rechterkant zie je de begraafplaats. Daar voorbij kan je links de parking aan de zaal ‘Het Halfdiep’ oprijden.

Inschrijven

Inschrijven is niet meer mogelijk.

De deelnameprijs bedraagt 40 euro per persoon. Voor deelname zonder lunch aan voor- of namiddagprogramma betaal je telkens 15 euro. Deelnemers kunnen het juiste bedrag overmaken op het rekeningnummer BE79 0682 2185 9033 (BIC GKCCBEBB) op naam van Heemkunde Vlaanderen, met vermelding ‘Heemdag 2018’ en de naam van de organisatie of deelnemers.

Een organisatie van Heemkunde Vlaanderen in samenwerking met Gemeente Kontich, Heemkunde Gouw Antwerpen, Koninklijke kring voor Heemkunde Kontich, AVG-Carhif.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.