Heemdag 2017 | Klant is Koning. Handel en marktwezen in het verleden

Handel lijkt ingebakken in onszelf. Wie wisselt nu geen goederen uit? Dat verliep in het prille begin van de mensheid niet zo vanzelfsprekend. Het gebruik van geld of krediet maakten handel tot een dagdagelijkse praktijk. Door de globalisering staan ons vandaag goederen uit heel de wereld ter beschikking. Je kan in de supermarkt de meest diverse producten vinden. Maar het is duidelijk dat hieraan een hele evolutie vooraf ging.

De jaarlijkse heemkundige studie- en ontmoetingsdag vindt dit jaar plaats in Sint-Niklaas op 7 oktober 2017. Je verneemt er meer over hoe tussenpersonen in de vroegmoderne tijd tussen de producerende landbouwer en de consument hun graantje meepikten. Vandaag plaatst men vraagtekens bij winkels in een stedelijke context. Het verhaal van winkels in de negentiende eeuw toont dat ook toen heel wat evolueerde. De stad Sint-Niklaas viert dit jaar haar 800-jarig bestaan. In dit handelscentrum met eeuwenoude traditie kan je tijdens de namiddag nog meer vernemen over handel. Tussen een waaier van mogelijkheden kies je voor één bezoek. Geen gemakkelijke klus!

Programma

09u15 Onthaal met koffie/thee
10u00 Welkomstwoord door Fons Dierickx, voorzitter Heemkunde Vlaanderen, en Lieven Dehandschutter, burgemeester van de stad Sint-Niklaas
10u15 Lezing ‘Tussenpersonen in de handel. Relaties tussen stad en platteland in het vroegmoderne Vlaanderen (17de – 18de eeuw)’ door Reinoud Vermoesen, Universiteit Antwerpen
10u50 Muzikaal intermezzo
11u05 Lezing ‘Shoppen en de stad. Winkelen als stedelijke levensstijl, 19de – 20ste eeuw’ door Ilja Van Damme, Universiteit Antwerpen
12u15 Middagmaal:
  • Preisoep
  • Varkensgebraad met mosterdsaus, seizoensgroenten en kroketten
  • Koffie/thee met chocomousse
Aperitief en twee glazen wijn of water inbegrepen
14u30 Start namiddagprogramma, één keuze uit geleide bezoeken:
  • Tentoonstelling ‘Zijde gij ook van Sinnekloas’ gecombineerd met een bezoek aan de Stedelijke Musea (SteM)
  • Mercatormuseum gecombineerd met het Brei-atelier (SteM)
  • Pijp- en Tabaksmuseum gecombineerd met een historisch-sociale stadskernwandeling – VOLZET
  • Erfgoedwandeling ‘Handel en herbergen’
  • Erfgoedwandeling ‘Sint-Niklaas, een acht eeuwen durend verhaal’
16u30 Slotzitting met uitreiking van de Reinaertprijs (Heemkunde Oost-Vlaanderen) en het Jozef Weyns-eremerk (Heemkunde Vlaanderen).
Uitleiding door Jozef Dauwe, gedeputeerde voor Cultuur
Aansluitende receptie

Wie vragen heeft in verband met de mogelijkheden voor wie minder mobiel is, kan altijd terecht bij Heemkunde Vlaanderen, 015/20 51 74 of info@heemkunde-vlaanderen.be
Wie specifieke wensen heeft betreffende het middagmaal, vragen we om contact op te nemen. We bespreken dit graag.

Locatie

Stadsschouwburg
Paul Snoekstraat 1 – 9100 Sint-Niklaas

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

Inlichtingen over de treinverbindingen van en naar Sint-Niklaas vind je op de website van de NMBS.
Vanaf het station
Te voet
Het station van Sint-Niklaas bevindt zich op 7 min. wandelafstand van de Stadsschouwburg. Van de voorkant van het station ga je rechts de Kleine Laan verder af. Neem de eerste straat links – de Broodstraat – en ga rechtdoor. Vanzelf kom je in de Paul Snoekstraat 1 waar de schouwburg zich aan het eind van de straat aan je rechterkant bevindt. Alles samen is dit ongeveer 750 meter.
Met de bus
Aan het station bevinden zich haltes van De Lijn. Neem daar de bus (1, 2, 3 of 4) met stopplaats in de Hofstraat. Je stapt dan uit aan de achterkant van de schouwburg en steekt de parking over tot bij de ingang.

Met de wagen

Neem E17 afrit 15. Volg de N16 richting Sint-Niklaas (centrum). Ga na 2 km onder de tunnel de Parklaan (N16) op. Ga schuin rechts de Grote Markt op. Rij voorbij het stadhuis tot het rondpunt. Sla rechts de Hofstraat in. Neem Collegestraat (over de parking van de Stadsschouwburg), aan het eind is aan de linkerkant de Stadsschouwburg. Sla voorbij deze meteen naar links en vind in de Paul Snoekstraat meteen op uw rechterkant de toegangspoort van het SJKS waar je tijdens de Heemdag je wagen kan parkeren.

Inschrijven

Inschrijven is niet meer mogelijk voor deze Heemdag.

De deelnameprijs bedraagt 40 euro per persoon. Voor deelname zonder lunch aan voor- of namiddagprogramma betaal je telkens 15 euro. Deelnemers kunnen het juiste bedrag overmaken op het rekeningnummer BE79 0682 2185 9033 (BIC GKCCBEBB) op naam van Heemkunde Vlaanderen, met vermelding ‘Heemdag 2017’ en de naam van de organisatie of deelnemers.
Je inschrijving is definitief na ontvangst van het ingevuld formulier en de betaling. De datum waarop je inschrijving en je betaling het secretariaat bereiken, is bepalend wanneer de maximumcapaciteit bereikt wordt.

Een organisatie van Heemkunde Vlaanderen in samenwerking met

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen, Studiedagen.