Heemdag 2015. Lessen uit het verleden

Onderwijs van de middeleeuwen tot vandaag

De jaarlijkse heemkundige studie- en ontmoetingsdag vindt dit jaar plaats in de onderwijsstad Leuven. Hier kregen velen een opleiding en opvoeding die hen voorbereidde op hun latere leven. Voor sommigen voelt de stad aan als een tweede thuis. Voor anderen zal de stad ongetwijfeld een aangename ontdekking zijn. Het thema van de studiedag is onderwijs. We focussen daarbij niet alleen op de wereld van de universiteit. Tijdens de voormiddag krijgen het lagere en middelbare onderwijs uitgebreid aandacht via twee lezingen.

In de namiddag kan je een keuze maken tussen verschillende erfgoedwandelingen met centraal de wereld van de universiteit. In het spoor van de professor of de kotmadam maak je kennis met de serieuze en minder serieuze kanten van het studentenleven. Je laat je gidsen langs de mooie historische colleges van de universiteit of leert meer over de evolutie van het universitaire ziekenhuis via de collecties van Histaruz. Tot slot kan je ook ontdekken hoe de universiteit een collectie rond dieren maakte om deze te onderzoeken en hoe de farmaceutische wetenschappen in de jaren 1930 een eigen stek verkregen.

Het volledige programma ontdek je via deze link (pdf).

Meer informatie over het namiddagprogramma:

Opgelet: de eerste drie keuzes zijn rondleidingen langs gebouwen, bij de laatste twee wordt er ook binnengegaan in de gebouwen.

Op stap met de professor
Tijdens deze wandeling loop je mee in het kielzog van een professor die je de universiteit van binnenuit leert kennen. Hij beschrijft je zijn lessen, roddelt over collega’s en klaagt over studenten. De professoren die begeleiden zijn niet de eersten de besten, zowel de bekende humanist Erycius Puteanus als de eerste vrouwelijke hoogleraar Marguerite Lefèvre zullen hun opwachting maken. Zij vertellen elk hun persoonlijk verhaal op basis van hun eigen leven, maar één ding garanderen ze allemaal: ze zullen de oude universiteitsgebouwen opnieuw laten bruisen van leven.

Op stap met de kotmadam
Justus Lipsius was met eentje getrouwd, ze was soms het slachtoffer van studentengrappen, ze figureert in menig codex-lied en ze kreeg een fraai standbeeld op de Oude Markt: de kotmadam. Je kunt je Leuven als studentenstad niet voorstellen zonder kotmadammen, en toch zal je hen niet meer alle dagen tegenkomen. Maar op deze wandeling zal je in het gezelschap verkeren van een echte kotmadam, die heel wat te stellen heeft met haar studenten maar die ze toch ook niet zou kunnen missen. Je loopt met haar langs studentenkoten, peda’s en residenties en leert ondertussen het verschil kennen tussen een kotmadam en een marraine en het geheim van een ‘mariage louvaniste’. Opgelet: een mondje Leuvens begrijpen strekt tot aanbeveling.

De colleges van de universiteit
Deze wandeling maakt de verbondenheid tussen de eeuwenoude Leuvense universiteit en de stad duidelijk. We wandelen langs de Universiteitshallen die vanaf de stichting tot vandaag een centrale rol spelen in de geschiedenis van de universiteit. Dit gebouw grenst aan de Oude Markt, een plein dat ook wel ‘de langste toog ter wereld’ genoemd wordt en een bijzondere rol in menig studentenleven speelt.
De wandeling langs oude colleges (Pauscollege, Van Dalecollege, Atrechtcollege, Hogenheuvelcollege en andere) vertelt de boeiende geschiedenis over ontstaan en gebruik van deze gebouwen door de eeuwen heen. Achter al deze oude gevels en gebouwen loste de universiteit de infrastructurele noden van een moderne leerinstelling op, rekening houdend met de geldende architecturale inzichten.

Histaruz
Histaruz vertelt het verhaal van nu zowat honderd jaar UZ Leuven. De erfgoedcollectie laat zien hoe de medische wereld is geëvolueerd en hoe de Leuvense universitaire ziekenhuizen met enkele bedden zijn gestart en uitgroeiden tot een van de grotere universitaire ziekenhuizen van West-Europa. Bezoek het museum en ontdek pareltjes die getuigen van de pioniersrol van UZ Leuven: een waardevolle collectie historische toestellen en instrumenten, voor- en naoorlogs meubilair en foto’s en documenten.

Museum voor Dierkunde/Agora
Op deze twee locaties maakt u kennis met hoe de activiteiten van een universiteit leiden tot het opbouwen van een rijk patrimonium.
Het Museum voor Dierkunde van de KU Leuven huist een indrukwekkende collectie van een vijfduizendtal bewaarde dieren en skeletten. Het systematisch overzicht van het dierenrijk, dat de verschillende diergroepen van spons tot zoogdier toont, neemt een groot deel van de collectie in beslag. Maak hier onder meer kennis met het verhaal van de Groenlandse walvis, de coelacanth en de Amerikaanse trekduif.
Agora opende haar deuren als een eigentijds leercentrum op 18 april 2013. Het gebouw dateert uit begin de jaren ’30 en herbergde het Farmaceutisch Instituut of Ecole de Pharmacie. In 2005 verhuisde de faculteit Farmaceutische Wetenschappen naar nieuwe gebouwen. In 2012 startte de renovatie van het pand met respect voor waardevolle onderdelen zoals de tegelvloeren, het labomeubilair, trappen en deuren…

Inschrijven

Inschrijven kan tot uiterlijk 21 september 2015 via onderstaand inschrijvingsformulier. Vermeld bij het inschrijven de naam van je organisatie en alle deelnemers.

De deelnameprijs bedraagt 40 euro per persoon. Voor deelname aan voor- of namiddagprogramma zonder lunch betaal je 15 euro. Deelnemers kunnen het juiste bedrag overmaken op het rekeningnummer BE79 0682 2185 9033 (BIC GKCCBEBB) op naam van Heemkunde Vlaanderen, met vermelding ‘Heemdag 2015’, de naam van de organisatie/heemkring of van de deelnemers.

Je inschrijving is definitief na ontvangst van het ingevuld formulier en de betaling. De datum waarop je inschrijving en je betaling het secretariaat bereiken, is bepalend wanneer de maximumcapaciteit bereikt wordt.

Naam

E-mailadres

Organisatie

Adres

Telefoonnummer

Aantal deelnemers

Namen deelnemers

Schrijft in voor

Keuze namiddagprogramma

Opmerkingen

Kruis dit vakje aan als je de maandelijkse e-nieuwsbrief van Heemkunde Vlaanderen wenst te ontvangen.

Een organisatie van Heemkunde Vlaanderen in samenwerking met

logos_heemdag_2015

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.