Heemdag 2011 in Blankenberge:
Rijke burgers, arme vissers?

De jaarlijkse heemkundige studie- en ontmoetingsdag vindt dit jaar plaats op zaterdag 24 september in Blankenberge. De heemdag 2011 staat in het teken van het kusttoerisme in de belle époque.

In de belle époqueperiode (1890-1914) floreerde het kusttoerisme. De nieuwe burgerij die zich verrijkt had tijdens de industriële revolutie begaf zich naar de kust en kwam er in contact met de lokale vissersbevolking. Tijdens de heemdag worden de vele gevolgen van deze wisselwerking onderzocht. Robert Boterberge brengt ons het verhaal van het ontstaan van het kusttoerisme en de gevolgen voor de visserij. Na deze lezing trakteert volksverteller François Driessen ons op gepaste volksverhalen en legendes.

In de namiddag gaan we op stap in Blankenberge, waarbij je kunt kiezen uit drie rondleidingen.

  1. een geleid bezoek aan het Belle Epoque Centrum gecombineerd met een verkorte art nouveau wandeling door het centrum van Blankenberge
  2. een themawandeling ‘vissers vs. toeristen’ met ondermeer een bezoek aan de Paravang en met een demonstratie visnetten en visserssokken breien
  3. een bezoek aan het maritiem museum van vzw De Scute met de restauratie van de legendarische Blankenbergse vissersschuit (met vissersjenever)

De deelnemers aan rondleiding 2 en 3 worden ter plaatse gebracht met een historische kusttram.

Het volledige programma en alle praktische informatie vind je in deze folder (pdf – 2,1 mb). Locatie: Floréal Club (Koning Albertlaan 59, 8370 Blankenberge). Start 10u; onthaal vanaf 9u15.

Inschrijven kan tot 11 september 2011 via onderstaand inschrijvingsformulier, via e-mail op info@heemkunde-vlaanderen.be of op het telefoonnummer 015/20.51.74.

De deelnameprijs voor deze dag bedraagt 35 euro per persoon (incl. lunch). Wie enkel deelneemt aan het voor- of namiddagprogramma betaalt 15 euro per persoon. Deelnemers kunnen het juiste bedrag overmaken op rekeningnummer BE79 0682 2185 9033 op naam van Heemkunde Vlaanderen, met de vermelding ‘Heemdag 2011’ en de naam van de deelnemer(s).

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.