Heemdag 2010

Update 10 september: de lunch in het Brussels Parlement is in principe volzet. Het is nog steeds mogelijk om in te schrijven voor de volledige dag, maar er wordt een wachtlijst aangelegd voor de lunch.

De jaarlijkse heemkundige studie- en ontmoetingsdag vindt dit jaar plaats op zaterdag 25 september in Brussel en staat in het teken van de beteugeling van de misdaad door de eeuwen heen. We zijn te gast in maar liefst twee parlementen: we beginnen de dag in het Vlaams Parlement met de lezingen en verhuizen voor de lunch en de receptie naar het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

Een misdadiger in de middeleeuwen kon op heel wat andere straffen rekenen dan een misdadiger vandaag. Niet iedereen was gelijk voor de wet. Streven naar orde en rechtvaardigheid is wel van alle tijden, maar de aanpak verschilt enorm naargelang de periode waarin men het geluk had te leven. Van toen bestuur en rechtspraak nog samen hoorden tot de scheiding der machten: de sprekers Fernand Van Hemelryck en Dirk Van den Auweele geven elk voor hun eigen tijdsperiode een toelichting over deze problematiek. Hun lezingen worden opgevrolijkt door ‘criminele’ volksliedjes in het dialect.

In de namiddag gaan we op stap. Je kan kiezen tussen:

  • een themarondleiding in de Brusselse binnenstad
  • een aangepaste themarondleiding met de bus
  • een geleid bezoek in het Justitiepaleis
    (update 06/09: de rondleiding in het Justitiepaleis is volzet – het is niet meer mogelijk om hiervoor in te schrijven)

Het volledige programma en alle praktische informatie vind je in deze folder (pdf – 1,8 mb).

De deelnameprijs voor deze dag bedraagt 30 euro per persoon (incl. lunch). Wie enkel deelneemt aan het voor- of namiddagprogramma betaalt 12 euro per persoon. Deelnemers kunnen het juiste bedrag overmaken op rekeningnummer 068-2218590-33 (IBAN: BE79 0682 2185 9033) op naam van Heemkunde Vlaanderen, met de vermelding ‘Heemdag 2010’ en de naam van de deelnemer(s). Pas op: de IBAN-code vermeld in de folder, is fout!

Logo UitinbrusselPartner van de Heemdag is UiTinBrussel. UiTinBrussel kent Brussel als zijn broekzak en maakt je wegwijs in de stad. Een eerste kennismaking met onze hoofdstad? Of een alternatief voor de platgetreden paden? Brussel ontdekken op kindermaat? Een concertje of theaterstuk meepikken? Of een dagje Brussel organiseren? UiTinBrussel helpt je graag verder! Neem alvast een kijkje op www.uitinbrussel.be. Naast verrassende doe-het-zelf-wandelingen en een uitgebreide cultuur- en vrijetijdsagenda vind je er een pak informatie over wat Brussel allemaal in petto heeft.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.