Heemdag 2010: eremerken

Tijdens de Heemdag, de jaarlijkse studie- en ontmoetingsdag van Heemkunde Vlaanderen, zijn op 25 september 2010 twee onderscheidingen uitgereikt. De hoogste Vlaamse erkenning op heemkundig gebied, het Jozef Weyns-eremerk, ging naar Raymond Clement uit Halle, voor zijn jarenlange inzet voor de heemkunde. De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren (HORAL) werd voor zijn inspanningen voor de Vlaamse gastronomie en de streekgebonden traditie beloond met het Joachim Beuckelaer-eremerk.

Raymond Clement

Het Jozef Weyns-eremerk werd in 1984 ingesteld als eerbetoon aan dr. Jozef Weyns, eerste conservator van het Openluchtmuseum Bokrijk en vierde nationaal voorzitter van het toenmalige Verbond voor Heemkunde. Het wordt uitgereikt aan iemand die zich op het vlak van de heemkunde uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt. Het eremerk gaat dit jaar naar de eminente heemkundige Raymond Clement, sinds 1984 voorzitter van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle, zijn geboortestad. “Na meer dan 25 jaar bekleedt hij deze functie nog steeds met heel veel enthousiasme en deskundigheid,” aldus Fons Dierickx, voorzitter van Heemkunde Vlaanderen. “Onder zijn impuls publiceert de heemkring bovendien al sinds 1979 het tijdschrift Hallensia, en verschenen er een hele reeks prestigieuze werken over Halle en zijn geschiedenis. Clement lag ook aan de basis van heel wat tentoonstellingen en sprong regelmatig in de bres voor het behoud van het Halse erfgoed. Zijn grootste verdienste is evenwel dat hij erin geslaagd is de geschiedenis van Halle te vulgariseren, echt ‘onder het volk’ te brengen.”

Meer informatie is te vinden op de website www.hallensia.be.

Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren

Het Joachim Beuckelaer-eremerk, genoemd naar de 16de-eeuwse Antwerpse schilder die als de ‘meester’ van vrucht en vlees, van keuken en koken wordt beschouwd, beloont dit jaar de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren (HORAL). HORAL verenigt de producenten van de gekende Lambikbieren uit het Pajottenland en de Zennevallei. Samen willen ze de bieren die op basis van Lambik gemaakt worden (geuze, faro…), behoeden voor verdwijning. Naast het organiseren van opendeurdagen en proeverijen ter promotie van deze typische bieren, het meewerken aan publicaties allerhande… werkt HORAL ook mee aan de oprichting van een bezoekerscentrum rond de lambik, oude geuze en oude kriek. Fons Dierickx: “HORAL krijgt de prijs omdat de vereniging de ambachtelijke lambikbieren behoedde van verdwijning en dit middels de onbaatzuchtige wijze waarop ze de ambachtelijke brouwers en experts verenigt en motiveert tot gezamenlijke promotie en kwaliteitszorg.”

Meer informatie is te vinden op de website www.horal.be.

De eremerken werden plechtig uitgereikt op zaterdag 25 september in het Brussels Parlement.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Werking.