Gratis vrijwilligersverzekering voortaan via Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

Vanaf 1 januari 2018 zijn de provincies niet langer bevoegd voor de persoonsgebonden bevoegdheden, zoals Cultuur, Jeugd, Welzijn, Gelijke Kansen en Sport. Een onderdeel van het provinciale beleid betrof de gratis verzekering voor vrijwilligers. Vanaf 1 januari neemt de Vlaamse overheid de gratis vrijwilligersverzekering over. Vrijwilligersorganisaties kunnen voortaan bij het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk terecht om hun erkenningsnummer voor deze verzekering aan te vragen.

Wat houdt de vrijwilligersverzekering in?

Organisaties die sporadisch vrijwilligers inschakelen bij activiteiten kunnen een beroep doen op de vrijwilligersverzekering. De verzekering is dus geen vervanging van de jaarverzekering van de leden en vrijwilligers bij de vzw’s en lokale afdelingen van een koepel, maar bedoeld om extra vrijwilligers te verzekeren. De polis dekt maximaal 100 gratis vrijwilligersdagen. Eén vrijwilligersdag staat voor een verzekering van één vrijwilliger.

Wat verandert er? Weinig!

Voor de organisaties die gebruik willen maken van de vrijwilligersverzekering blijft de procedure behouden: ook in de toekomst moeten organisaties eerst een erkenningsnummer aanvragen waarmee dan via de verzekeraar de verzekering effectief kan worden aangevraagd. Voor de Brusselse organisaties volgt de Vlaamse Gemeenschapscommissie dit op.

Verzekeringen voor activiteiten in 2018 kunnen vanaf 15 december 2017 worden aangevraagd. Alle info vind je op www.gratisvrijwilligersverzekering.be

Geplaatst in Beleid.