Goede praktijkvoorbeelden gezocht over vrijwilligerswerk in de erfgoedsector

Vrijwilligerswerk is belangrijk voor de erfgoedsector.  Hiervan zijn Heemkunde Vlaanderen, Familiekunde Vlaanderen en FARO zich goed bewust. Daarom zijn we op zoek naar inspirerende praktijkvoorbeelden, om die vervolgens te kunnen delen met de hele erfgoedsector. Jij kan ons helpen in deze zoektocht. Ben je betrokken bij een vrijwilligerswerking waar je best fier op bent? Laat het ons weten! Wellicht komt jouw voorbeeld dan in een bundel die we in het najaar van 2016 zullen publiceren.

In het bijzonder zijn we op zoek naar:

  • Vrijwilligerswerk voor en door specifieke groepen. We denken onder meer aan een vrijwilligerswerking van jongeren, nieuwkomers of kwetsbare groepen.
  • Bijzondere en nieuwe vormen van vrijwilligerswerk, zoals online vrijwilligerswerk, werknemersvrijwilligerswerk, familievrijwilligerswerk, burgerinitiatieven …
  • Organisaties die er een zeer succesvol vrijwilligersbeleid op na houden. Dit betekent dat u erin slaagt om de juiste vrijwilligers te vinden voor de juiste taak, dat u deze vrijwilligers ook begeleidt en motiveert bij het uitoefenen van deze taak.
  • Organisaties die dankzij vrijwilligers een bijzonder project hebben kunnen realiseren dat de reguliere werking overstijgt. Dit kan gaan om een verhuis van de collectie, het documenteren van immaterieel erfgoed, de organisatie van een speciale publieksactiviteit …

Tot wie richten we ons?

We zijn op zoek naar voorbeelden die andere erfgoedwerkers kunnen inspireren. Vanuit Heemkunde Vlaanderen zijn we specifiek op zoek naar voorbeelden uit lokale musea, uit lokale archief- en documentatiecentra en uit heemkundige kringen of andere lokale erfgoedverenigingen, maar we staan ook open voor inspiratie uit wijkcomités, zelforganisaties, bewegingen of sociaal-culturele verenigingen die aandacht besteden aan lokaal erfgoed.

Ook voorbeelden uit Nederland zijn zeker en vast welkom.

Wilt u meewerken?

Voelt u zich aangesproken? Stuur een mailtje naar daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be, met een korte beschrijving van uw vrijwilligerswerking. Vervolgens bellen we u op om uw initiatief beter te leren kennen. Met een selectie hieruit maken we een afspraak om langs te gaan voor een interview en een fotoreportage. De interviews zullen we verwerken tot een digitale inspiratiebundel we in het najaar van 2016 zullen lanceren.

Kortom, wees niet bescheiden en laat van u horen!

Meer weten?

Neem contact op met Daphné Maes (daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be).

Dit initiatief is een samenwerking tussen Heemkunde Vlaanderen, Familiekunde Vlaanderen en FARO.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Oproepen.