Goed schrijven gebeurt niet zomaar. Tips om teksten te schrijven voor het internet

Tegenwoordig heeft bijna elke lokale erfgoedorganisatie wel een kanaal waarmee het online communiceert naar haar publiek. Blogplatformen en sociale media zorgden ervoor dat het internet toegankelijker werd en dat vele technische drempels wegvielen. Hierdoor kon de aandacht meer gaan liggen op de inhoud die erop gepubliceerd wordt.

Het medium waarvoor je een tekst schrijft, bepaalt in belangrijke mate hoe je tekst eruit moet zien. Het schrijven van een roman is immers niet hetzelfde als een krantenartikel en dat is op het internet niet anders. Het zal dus niet verbazen dat de aandacht voor online schrijven sterk gestegen is na de opkomst van het internet.

Maar wat bedoelen we precies wanneer we spreken over schrijven voor het web? Onlinetoepassingen, van een eigen website tot Wikipedia of sociale media, bestaan in allerlei soorten en maten en elk van hen vereist andere technieken om een tekst te schrijven. Logisch toch?

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden: hoe geef je een goede structuur aan je tekst? Wat is je doel? Wat zijn de redactionele richtlijnen van het medium waarvoor je schrijft? Wie zijn de lezers en hoeveel tijd hebben ze? Met welke technische elementen moet je rekening houden? Deze en andere vragen werpen telkens een nieuw licht op het vormgeven van je uiteindelijke tekst.

In dit artikel geven we verschillende concrete tips om zelf aan de slag te gaan met teksten op het internet. We focussen ons daarbij in de eerste plaats op het maken van een tekst. Online publiceren heeft echter ook een meer technische component, zoals het bouwen van een website. Voor dit onderwerp verwijzen we graag door naar eerdere artikels in Bladwijzer of andere publicaties. Over digital storytelling of schrijftips voor sociale media verschenen eerder ook al artikels in Bladwijzer.

Lees het artikel (pdf)

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Bladwijzer - Ontsluiting.