Gezocht: de leukste wekelijkse (of maandelijkse) traditie van jouw jeugdbeweging!

Als er één traditie is die nooit zal verdwijnen binnen de jeugdbewegingen dan is het de wekelijkse (of maandelijkse) bijeenkomst wel. Elk weekend op dezelfde dag en hetzelfde uur. Het staat in ons geheugen gegrift.

Maar daar stopt het niet bij. Elke jeugdbeweging heeft zijn eigen kleine tradities die elk weekend terugkeren. Starten jullie telkens met hetzelfde lied of kreet? Spelen jullie elke week hetzelfde spel tijdens de pauze? Begroeten jullie elkaar altijd met een handdruk? Eindigen jullie elke bijeenkomst met een toneeltje of dans?

De bijeenkomsten elke week of maand liggen vast. Maar welke leuke tradities hebben jullie nóg tijdens deze vaste bijeenkomst? Wat kenmerkt jullie jeugdbeweging? Wat zijn de vaste waardes binnen jullie jeugdbeweging die iedereen spontaan mee doet? Wat zal over honderd jaar ongetwijfeld nog altijd zo gedaan worden door de jongeren die na jullie komen?

(c) Chiro Arika

(c) KSA Herdersem

(c) Scouts Parsival

Ziet jullie formatie er elk weekend ook zo uit? Bij Chiro Arika, Scouts Parsifal en KSA Herdersem is dit alvast een decennialange traditie.

• Wat is bij jullie in de jeugdbeweging de leukste traditie tijdens de wekelijkse (of maandelijkse) bijeenkomsten?
  • Wat maakt net deze traditie zo bijzonder en leuk?
  • Wat is het verhaal achter deze traditie en hoe is die tot stand gekomen?

Doe mee en win!

De winnaar krijgt voor zijn of haar leeftijdsgroep een uitstap ‘terug in de tijd’ op een plek in Vlaanderen (in de buurt van je kamp of in je eigen streek), een filmpje van Ravage (de redactie van Mediaraven) én een artikel in het nationaal tijdschrift van jouw jeugdbeweging (of een platform via facebook voor Scouts en Gidsen Vlaanderen-groepen).

Laat het ons weten!

Vertel ons wat het verhaal achter jullie traditie is, wanneer deze ontstaan is, welke vaste ingrediënten een rol spelen in de uitwerking ervan en waarom dit volgens jou een echte traditie mag genoemd worden. Hoe meer uitleg hoe beter!

Je traditie indienen kan tot en met 7 oktober 2018 met een eenvoudig mailtje naar daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of via het posten van een foto of filmpje op www.facebook.com/deleukstejeugdbewegingstraditie. Een jury kiest dan een winnaar uit alle inzendingen.

Tip: Stuur ons ook wat foto’s en filmpjes, da’s altijd leuk!

19 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt en delen we een selectie van de leukste inzendingen via de bovenstaande Facebookpagina, de websites van de jeugdbewegingen in Vlaanderen,  www.heemkunde-vlaanderen.be/jeugdbewegingen-en-erfgoed en werkplaatsimmaterieelerfgoed.be.

Een initiatief van de werkgroep Jeugdbewegingen en Erfgoed van Heemkunde Vlaanderen i.s.m. Werkplaats immaterieel erfgoed.

Geplaatst in Jeugdbewegingen.