Gezocht: de leukste traditie op kamp!

In elke jeugdbeweging zijn er dingen die tijdens het kamp gebeuren die iedereen kent. Het gerecht dat elk jaar opnieuw het kamp compleet maakt, de liedjes die al sinds mensenheugenis worden gezongen bij het kampvuur. Maar ook: een kampspel dat al jaren wordt gespeeld, themadagen en bezoekdagen in een speciaal kleedje, typische uitdrukkingen die buitenstaanders niet begrijpen, een groet of ritueel om wakker te worden, liedjes zingen voor het eten of je eigen kampmeubilair sjorren.

Kortom, een kamp van de jeugdbeweging zit vol klassiekers, tradities en rituelen die zovele anderen je voordeden en na jou zullen verderzetten. Daarom organiseert de werkgroep Jeugdbewegingen en Erfgoed van Heemkunde Vlaanderen in samenwerking met Tapis Plein de verkiezing van leukste traditie op kamp.

Doe mee!

Laat ons weten welke traditie op het kamp van je jeugdbeweging volgens jou minstens de volgende eeuw moet halen en waarom. Leuke beelden of filmpjes zijn welkom! Je kan je kandidaat stellen tot en met 10 oktober 2015 met een eenvoudig mailtje naar daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of via het posten van een foto of filmpje op www.facebook.com/deleukstejeugdbewegingstraditie.

Een jury kiest eind oktober een winnaar uit alle inzendingen. De winnaar krijgt voor zijn leeftijdsgroep een uitstap in het thema ‘terug in de tijd’, op een plek in Vlaanderen (in de buurt van je kamp of in je eigen streek). Naast de uitstap krijgen ze ook een heus reportagefilmpje van Mediaraven en een artikel in het leidingstijdschrift van zijn/haar landelijke jeugdbewegingkoepel. Bovendien wordt een selectie van de leukste inzendingen gedeeld via bovenstaande Facebookpagina, de websites van de jeugdbewegingen in Vlaanderen,  http://jeugdbewegingen.heemkunde-vlaanderen.be en www.tapisplein.be.

Dat je echt fier mag zijn op jouw jeugdbewegingstradities en dat ze het ook verdienen om in de kijker te staan, bewijst Erfgoeddag. Op zondag 24 april 2016 staat Erfgoeddag helemaal in teken van rituelen en tradities. Misschien kan jouw Jeugdbeweging met Erfgoeddag ook een activiteit organiseren? Meer info vind je op www.erfgoeddag.be.

Foto: © Chiro Nele Kessel – Anne Elst getuigd over een leuke kamptraditie van Chiro Nele Kessel:

“… de meisjes moeten voor het ontbijt en avondmaal een rokje aandoen in de kleur van hun afdeling. Enkel als het krieken met frikandellen zijn hoeft het niet. Als je het rokje in het kleur van je afdeling ook niet aanhebt bij de formatie of als je broek eronder komt piepen moet je als straf een Chiroliedje zingen. We hebben die traditie ooit een jaar afgeschaft, maar de leden hebben erom gezaagd om die terug in te voeren. De traditie leeft dus echt bij ons.”

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Oproepen.