Gezocht: databestanden van heemkundige tijdschriften!

‘Wie schrijft die blijft’. Dat weten ook vele heemkundigen. Elk jaar worden daarom verschillende interessante artikels geschreven in heemkundige publicaties. Helaas blijken die vaak voor andere heemkundigen en onderzoekers niet eenvoudig terug te vinden. Daar komt binnenkort verandering in!

Handig overzicht

Heemkunde Vlaanderen is druk bezig met de ontwikkeling van een ‘artikelendatabank’ die de ambitie heeft om alle heemkundige tijdschrift- en jaarboekartikels te bundelen in één handig doorzoekbaar overzicht. De lancering wordt verwacht begin 2015. Het werken met een centrale databank heeft verschillende voordelen, niet in het minst voor de heemkundige gemeenschap. Zo kan een ruimer (ook academisch) publiek worden bereikt, zorgt een centrale databank voor een opwaardering en zichtbaarheid van heemkundig onderzoek en vergemakkelijkt ze het schrijven van artikels omdat je onmiddellijk kan nagaan wat er al verscheen over een onderwerp.

Jouw bijdrage telt!

Uiteraard houdt elke heemkundige kring een databestand bij van de artikels in het eigen tijdschrift. En misschien doen sommigen dit ook voor andere tijdschriften die ze in hun documentatiecentrum ter beschikking hebben. Om dubbel werk bij de invoer te vermijden, lanceren we daarom een brede oproep om databestanden in Excel of Access aan te leveren met artikelbeschrijvingen van de artikels in jouw (of andere tijdschriften). Wil ook jij artikels van andere heemkundigen in Vlaanderen opsporen of net de toegang tot jouw tijdschrift of artikels vergemakkelijken? Werk dan mee aan dit uniek heemkundig project en stel ons jouw databestand ter beschikking!

Hoe?

De termijn waarop bestanden konden worden aangeleverd is verlopen sinds 15 november 2014.

Je kan eenvoudig een bestand in Excel of Access doorsturen naar rob.bartholomees@heemkunde-vlaanderen.be. Een voorbeeld vind je hier. Geef in je e-mail meteen aan over welk(e) tijdschrift(en) het gaat. Door je databestand op te sturen geef je ons de toestemming om het te gebruiken in de databank volgens de voorwaarden die je hier terugvindt, tenzij anders vermeld. Voor vragen kan je contact opnemen met Rob Bartholomees via rob.bartholomees@heemkunde-vlaanderen.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Oproepen.