Gezocht: Belgen in Groot-Brittannië tijdens de Eerste Wereldoorlog

Maar liefst 250.000 Belgen staken bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog het kanaal over, op de vlucht voor de Duitsers. Ze gingen allemaal op zoek naar een veilige plek in Groot-Brittannië. Ondanks hun massale toestroom, lijken deze Belgische vluchtelingen amper sporen te hebben nagelaten. Maar is dat wel zo?

Amsab-ISG is op zoek naar verhalen en getuigenissen van die Belgische vluchtelingen in Groot-Brittannië. Met het verzamelde materiaal wil Amsab-ISG dit stukje ‘vergeten geschiedenis’ vertellen in een virtuele tentoonstelling en zo de vele duizenden gevluchte Belgen een gezicht geven.

Omdat bijna de helft van de vluchtelingen uit Antwerpen kwam, helpt het Red Star Line Museum graag mee. Wist je trouwens al dat de gebouwen van de Red Star Line ook dienden om teruggekeerde vluchtelingen op te vangen?

Op zondag 15 november ben je van harte welkom op de grote ‘Verhalenverzameldag’. Ken je nog verhalen over vluchtelingen? Bezit je nog foto’s of documenten van familie of vrienden die zijn gevlucht, kom dan naar het Red Star Line Museum. Medewerkers van het museum en Amsab-ISG staan klaar om naar jouw verhaal te luisteren en jouw documenten te bekijken.

Na het delen van je verhaal, krijg je twee toegangstickets voor het Red Star Line Museum.

Deze dag kadert in het  internationaal erfgoedproject ‘Aan de slag over het kanaal. Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens W.O.I’, dat gesteund wordt door de Vlaamse overheid en waarbij Heemkunde Vlaanderen een van de partners is.

Praktisch

Zondag 15 november 2015 (vanaf 10 uur)
Red Star Line Museum
Montevideostraat 3
2000 Antwerpen

www.redstarline.be

Inschrijven kan tot uiterlijk 9 november 2015 bij Martine.Vermandere@amsab.be of via 09 224 00 79

Amsab-ISG  is  op zoek naar verhalen.  Het is dus niet mogelijk om op deze dag objecten te verkopen of te laten schatten.

Foto: Vluchtelingen proberen per boot of via de pontonbrug over de Schelde Antwerpen te verlaten (Koninklijk Legermuseum, Brussel)

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Oproepen.