Geschiedenis en erfgoed, bondgenoten of concurrenten?

Als negende nummer in de reeks Standpunten van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, verscheen de symposiumbundel ‘Geschiedenis en erfgoed, bondgenoten of concurrenten?’. Het boekje bevat de acta van het tweede historische debat van het Vlaams Instituut voor Geschiedenis (VIGES) dat plaats vond op 9 februari 2012.

Met het debat wilde het VIGES van gedachten wisselen over de relaties tussen de geschiedbeoefening en de cultureel-erfgoedwerking in Vlaanderen en daarbuiten. Het debat werd opgebouwd rond een lezing van Willem Frijhoff. Nadien gaven verschillende sprekers hun standpunten hierover.

In deze publicatie zijn de standpunten terug te vinden van de culturele en privaatrechterlijke archiefinstellingen, de bibliotheeksector, de publieke archieven als beheerders van cultureel erfgoed, de beleidsmatige aspecten versus de geschiedenisopleiding, de traditionele historiografie en het erfgoedbeleid van de overheid, het erfgoed en het historisch onderzoek naar de Wereldoorlogen. Het Letterenhuis stelde bijvoorbeeld dat archieven niet alleen voor historici zijn. Verder staat er ook een neerslag van het publieksdebat.

‘Geschiedenis en erfgoed, bondgenoten of concurrenten’ kost 8 euro en kan besteld worden bij publicaties@kvab.be of via deze link.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Publicaties.