Gemeentewegen en lokaal onderzoek

De wegen in onze omgeving lijken op het eerste zicht misschien niet uit te nodigen om er een onderzoek aan te wijden, maar schijn bedriegt. Via het verhaal van de wegen krijgt men een idee over hoe woonkernen groeien, kan men zien hoe men omgaat met open ruimte, hoe handelstransport mogelijk wordt gemaakt enzovoort.

In het Rijksarchief bevindt zich het archief van het voormalig Bestuur der Gemeentewegen. In het vorige nummer van Bladwijzer verscheen het artikel ‘Een bewogen geschiedenis: Het archief van het bestuur der gemeentewegen’. Dit artikel gaat na hoe de informatie uit dit archief gebruikt kan worden voor lokaal onderzoek.

Naast een korte geschiedenis over het Vlaamse wegen- en waternet, bevat het artikel een beschrijving van het archief van het bestuur der gemeentewegen en een stappenplan voor het raadplegen ervan. Je kan het artikel gratis downloaden via deze link.

Foto: Kaart bij een Koninklijk Besluit uit 1887 betreffende de aanleg van wegen in de gemeente Berchem. © Algemeen Rijksarchief

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Bladwijzer.