Ga mee op zoek naar Belgische vluchtelingen in Engeland in WOI

Maar liefst 250 000 Belgen staken bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog het kanaal over op de vlucht voor de optrekkende Duitsers. Jong en oud, man en vrouw, arme en rijk, burger en arbeider, stedeling en buitenmens, allen zochten ze een veilig onderkomen in Engeland.

Ondanks hun massale toestroom, lijken deze Belgische vluchtelingen amper sporen te hebben nagelaten. Dat is toch wat de Engelse nieuwszender BBC in september beweerde (‘How 250,000 Belgian refugees didn’t leave a trace’). Maar klopt dit wel? Zo is de figuur Hercule Poirot bijvoorbeeld een duidelijke verwijzing naar de Belgen in Engeland. Agatha Christie zou Poirot hebben gebaseerd op Belgische vluchtelingen in Torquay, het kustdorpje waar ze woonde.

Maar misschien vind jij nog meer sporen? Misschien had jij familieleden die in de Eerste Wereldoorlog het kanaal overstaken? Of ken je anekdotes en andere verhalen ‘van horen zeggen’? Laat het dan weten! Amsab-ISG is immers op zoek naar alle mogelijke sporen van Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Alle informatie of tips zijn welkom op Martine.Vermandere@amsab.be

Internationaal project

Met het verzamelde materiaal wil Amsab dit stukje ‘vergeten geschiedenis’ vertellen en de vele duizenden gevluchte Belgen een gezicht geven. De oproep kadert in een internationaal erfgoedproject ‘Aan de slag over het kanaal Belgische arbeiders in Engeland tijdens W.O.I’, dat gesteund wordt door de Vlaamse overheid. Heemkunde Vlaanderen is partner in het Belgische luik van dit project, samen met Familiekunde Vlaanderen en het In Flanders Fields Museum. In Engeland wordt een gelijkaardige oproep gelanceerd door het People’s History Museum uit Manchester. De Engelse partners zijn het Imperial War Museum, het University Colleg London en de Women’s Library van de London School of Economics.

Meer informatie over het project is te vinden op de website www.belgianrefugees14-18.be.

Bekijk hier het promotiefilmpje met de oproep:

Belgian refugees 1914-1918 from Mario Van Driessche on Vimeo.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Oproepen.