Fotoarchief. Praktische aanbevelingen voor bewaring en beheer

Onlangs publiceerde het Algemeen Rijksarchief de nieuwe brochure ‘Fotoarchief: Praktische aanbevelingen voor bewaring en beheer’.

De brochure wil duidelijke aanbevelingen formuleren en allerhande praktische tips geven over de archivering van fotomateriaal, die op verschillende cruciale punten afwijkt van deze van “klassieke” papieren archieven. Fotomateriaal schetst letterlijk en figuurlijk een beeld van heden en verleden en kan in onze visueel ingestelde maatschappij op steeds meer belangstelling rekenen. Het succes van de historische beeldbanken is daar getuige van.

De vraag is echter hoe deze kostbare bronnen voor de toekomstige generaties bewaard kunnen worden. Het antwoord op deze vraag is verre van evident. Fotomateriaal en dit in al zijn soorten, zowel analoog als digitaal, vormt immers één van de meest complexe uitdagingen voor de archivering op lange termijn. De diversiteit aan dragers en procédés is overweldigend groot, hun verval soms traag maar onvermijdelijk. Een aangepast beleid voor het beheer van dergelijk fotomateriaal biedt de zekerheid dat deze rijke bronnen net zoals alle andere documenten in goede omstandigheden bewaard worden.

Deze brochure is het negende deel in een reeks adviesbrochures en aanbevelingen van het Rijksarchief. Deze brochures behandelen uiteenlopende thema’s uit de archiefzorg, van schimmels tot digitalisering. Al deze brochures zijn digitaal ter beschikking op de website van het Rijksarchief.

Fotoarchief. Praktische aanbevelingen voor bewaring en beheer (pdf)

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Publicaties.