Filmbank Antwerpse Zuidrand gelanceerd

In Boechout werd vanavond de nieuwe filmbank Antwerpse Zuidrand (Azura) gelanceerd. In deze regionale filmbank vind je oude filmpjes, videobeelden en ander beeldmateriaal van de gemeenten Aartselaar, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen bestonden al regionale erfgoedbanken, maar Azura is het eerste voorbeeld waarbij de nadruk op bewegend beeld ligt.

Het beeldmateriaal was tot nu toe verborgen in archiefkasten, in kelders en op zolders, onvindbaar en ontoegankelijk voor wie het zou willen bekijken, maar vooral ook kwetsbaar: film- en videobanden verdragen het nu eenmaal niet om honderden malen te worden afgespeeld. Het idee om ze toegankelijker te maken ontstond een aantal jaren geleden, toen de cultuurbeleidscoördinatoren en heemkundige kringen uit de regio naar gezamenlijke sterktes op zoek waren. De aanwezigheid van Agfa-Gevaert zal er wel niet vreemd aan zijn dat er in de verschillende gemeenten interessant ‘testmateriaal’ te vinden was.

De eerste filmpjes, soms nog in ruwe vorm, zijn nu online te bekijken op www.filmbankazura.be. Via de zoekfunctie kan je vrij zoeken per collectie of doorheen alle collecties. Als je je registreert, heb je bovendien de mogelijkheid om een selectie van je favoriete beelden samen te stellen en kan je commentaar toevoegen bij beelden waar je meer over weet.

Naar aanleiding van de lancering van de filmbank kan je tijdens de Erfgoeddag op 1 mei in Edegem genieten van het evenement ‘Erfgoed door de lens bekeken’, een dag vol verhalen, workshops, film- en andere projecties in het teken van oorlog, armoede en vooral: plantrekkerij.

www.filmbankazura.be

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Websites.