Ferrariskaart in atlasvorm

De Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik, beter gekend als de Ferrariskaart, is voor het eerst in atlasvorm uitgegeven. In het lijvige boek worden de 275 met de hand getekende, topografische kaarten op een schaal van 1:20 000 weergegeven. Volgens uitgever Lannoo is de publicatie een must voor landschapsdeskundigen, historici, geografen, heemkundigen… De publicatie bevat ook een namenrepertorium van meer dan 3000 toponiemen. Tot 30 juni kun je het boek aanschaffen voor 129 euro in plaats van 150 euro.

De zogenaamde Ferrariskaart werd tussen 1771 en 1778, op last van keizerin Maria-Theresia en keizer Jozef II, opgemaakt onder leiding van Joseph Jean François Graaf de Ferraris. Ferraris, generaal bij de Oostenrijkse artillerie en veldmaarschalk in de Oostenrijkse Nederlanden, kon daarbij putten uit de ervaring die hij reeds eerder had opgedaan bij het opstellen van een topografische kaart van het Zoniënwoud en een kaart van het domein van Mariemont.

De opmetingen en waarnemingen ter plaatse werden gedaan door de leerlingen van de Ecole des mathématiques du corps d’artillerie des Pays-Bas autrichiens de Malines. Het eindresultaat was een monumentaal werk van 275 met de hand getekende en ingekleurde kaarten van 0,90 bij 1,40 m, op een schaal van 1:11.520, aangevuld met twaalf delen handgeschreven commentaar van economische en hoofdzakelijk militaire aard (waterlopen, bruggen, bossen en mogelijkheden voor inkwartiering).

Van de Kabinetskaart zijn drie exemplaren bewaard, respectievelijk in het Kriegsarchiv te Wenen, het Rijksarchief te Den Haag, en de Koninklijke Bibliotheek van België te Brussel. Het Brusselse exemplaar was origineel bestemd voor Karel van Lotharingen, de toenmalige landvoogd van de Oostenrijkse Nederlanden en feitelijke opdrachtgever, en werd in 1922 in het kader van de compensaties voor de Eerste Wereldoorlog vanuit Oostenrijk aan België overgedragen. In het Nationaal Geografisch Instituut wordt ook nog een calque bewaard, door de Nederlandse overheid ter beschikking gesteld in 1859.

Sinds kort is de Ferrariskaart overigens ook online te raadplegen. Surf hiervoor naar de website van het Nationaal Geografisch Instituut: www.ngi.be

‘De Grote Atlas van Ferraris’ (ISBN 978-90-209-8138-4) werd uitgegeven door Lannoo. Het boek (in foedraal) telt 600 pagina’s (40,5 cm x 51 cm) en weegt maar liefst 11,5 kg. De lanceringsprijs van de atlas is 129 euro. Vanaf 30 juni kost het boek 150 euro.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Publicaties.