Farotijdschrift viert 200ste verjaardag Slag bij Waterloo

Faro. Tijdschrift over cultureel erfgoed greep de 200ste verjaardag van de Slag bij Waterloo aan om ons erfgoed uit de Franse Tijd (1794-1815) onder de loep te nemen. Erfgoedcollecties in Vlaanderen bevatten tal van objecten en documenten die getuigen van de belangrijke maatschappelijke veranderingen die ook in onze contreien onder Frans bewind doorgevoerd werden.

Je kan het volledige nummer online lezen via Issuu.

Meer informatie over het nummer en enkele extra’s vind je hier.

Historicus en Napoleonkenner Johan Op de Beeck schreef een bijdrage die duidelijk maakt waarom ook Vlaanderen de Slag bij Waterloo moet herdenken en waarom we niet onverdeeld gelukkig kunnen zijn met de daar behaalde overwinning van la belle alliance.

Ook re-enacters, vertellers en genealogen brengen die historische periode elk op hun manier weer tot leven. De redactie van Faro ging met enkele van hen praten over wat hen drijft en bezocht ook het gloednieuwe Mémorial 1815 in Waterloo. Als nieuw speerpunt van het Waalse erfgoedtoerisme pakt het bezoekerscentrum uit met digitale multimedia voor een belevingsgerichte bezoekervaring. Faro sprak met de scenografen over de uitdaging om erfgoed en toerisme in balans te houden.

Voor (de redacteurs van) Faro is geen inspanning te veel en dus trokken ze ten slotte naar het verre eiland Sint-Helena. Ze spraken er onder andere met de Franse ereconsul annex conservator van de Domaines français de Sainte-Hélène en peilden naar de betekenis van Napoleon voor de lokale gemeenschap.

Aansluitend bij het artikel werd ook een filmpje gemaakt met enkele opvallende objecten en documenten. Je kan het filmpje hier bekijken:

Faro verschijnt viermaal per jaar (maart, juni, september en december), telt gemiddeld 60 pagina’s en richt zich tot het brede cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen (archieven, bewaarbibliotheken, documentatiecentra, erfgoedcellen, erfgoedverenigingen, musea, sector volkscultuur, …) en iedereen die van ver of nabij daarmee te maken heeft (overheden, pers, media, bibliotheken, scholen, …).

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Publicaties.