FARO publiceert handboek digitaliseren

Op de conferentie ‘Informatie aan Zee’ werd vorige week ook het ‘Handboek documenten digitaliseren. Technische aspecten en kwaliteitseisen’ voorgesteld. Het nieuwe handboek vloeit voort uit een cursus van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed over de technische kant van het digitaliseren van documenten. Het cursusmateriaal werd in het handboek gebundeld, uitgebreid en geactualiseerd.

Onder ‘documenten’ verstaat het handboek alles wat tweedimensionaal is. Dit omvat niet alleen dossiers en boeken, maar ook foto’s, kaarten, lijntekeningen, dia’s, glasnegatieven… Schilderijen en microfilms blijven buiten beschouwing. Het handboek doorloopt het volledige digitaliseringsproces en beantwoordt heel wat . Hoe ga ik op een veilige manier om met mijn analoge originelen? Wat voor toestellen koop ik? Hoe kalibreer ik mijn toestel? Welke instellingen kies ik? Welke bewerkingen voer ik uit op mijn scans? Wat voor bestandsformaten en compressiealgoritmen gebruik ik best (niet)? Hoe controleer ik de kwaliteit? Welke programma’s heb ik nodig? Hoe ken ik bestandsnamen toe?

Het handboek bevat ook een selectie van toonaangevende websites en publicaties, een volledige bibliografie van de geraadpleegde literatuur en websites, en een uitgebreide lijst met websites uit binnen- en buitenland waarop gedigitaliseerde documenten gepubliceerd zijn, van de Westhoek tot in Tokio. Tot slot bevat het handboek verschillende handige checklists voor de aankoop van een scanner, de kwaliteitseisen van uw scans, een lijst met digitaliseringsfirma’s…

Het handboek kan als PDF gedownload worden via de FARO-website.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Ondersteuning.