Expo 1312: 700 jaar Charter van Kortenberg

27 september 1312 is een dag om nooit te vergeten. Die dag bezegelde Hertog Jan II van Brabant, in de Abdij van Kortenberg, een keure die heel wat vrijheden van de burger garandeerde. De betrokken steden die van de voordelen van het charter konden profiteren waren Leuven, Brussel, Antwerpen, ’s-Hertogenbosch, Tienen en Zoutleeuw. Hiermee werd een verre voorloper van democratie geïntroduceerd op het Europese vasteland. Naast de Magna Carta in Engeland was het Charter van Kortenberg het tweede document van die aard in de Westerse geschiedenis.

De gemeente Kortenberg wilde dit belangrijke gebeuren aangrijpen om doorheen het jaar 2012 allerlei activiteiten rond het thema inspraak en democratie te organiseren. Niet te missen is de tentoonstelling ‘Expo 1312 – 700 jaar Charter van Kortenberg’. De expo is opgebouwd rond een historische kern. In deze historische kern vindt men allerhande informatie over het charter zelf en de context waarin het charter ontstaan is. Vervolgens wordt rond deze kern de link gelegd naar de invloed van het Charter op democratiseringsproces dat nadien gevolgd is.

De bezoeker wordt zo meegevoerd doorheen het verleden met onder andere de unieke kans om het charter te leren kennen. Maar ook het heden en zelfs de toekomst komen zo aan bod in de vorm van een reflectie over de notie democratie. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Erfgoedhuis Kortenberg en de productie ervan is in handen van tentoonstellingsbouwer MADOC.

Heemkringen die nog op zoek zijn naar een interessante uitstap, kunnen van 6 mei tot en met 8 juli de expo bezoeken onder leiding van een gids (50 euro). Op weekdagen en in de voormiddag op weekenddagen kan een bezoek met gids. Op weekenddagen in de namiddag is enkel een vrij bezoek mogelijk. Geïnteresseerden kunnen via de Oude Abdij catering aanvragen en zo de expo eventueel verwerken in een dagprogramma. Meer info vind je op www.kortenberg.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Tentoonstellingen.