Europese erfgoedvrijwilligers in Mechelen

Op 23 en 24 maart hebben zo’n 200 vertegenwoordigers van erfgoedorganisaties uit heel Europa elkaar ontmoet in Mechelen. Aanleiding was een unieke conferentie over erfgoedzorg en actief burgerschap, die plaatsvond in het congres- en erfgoedcentrum Lamot. Het centrale thema van de conferentie ‘Heritage Care through Active Citizenship’ was de rol die vrijwilligers (kunnen) spelen om het erfgoed in Europa te bewaren en over te dragen aan latere generaties. Daarbij gaat het niet enkel over monumenten, maar ook over immateriële vormen van erfgoed, zoals verhalen en tradities. Een waaier aan inspirerende voorbeeldprojecten – van de herwaardering van volksspelen in Frankrijk over openluchtmusea in Polen tot de bescherming van historische gebouwen in Azerbeidzjan – passeerde tijdens de erfgoedconferentie
de revue. Daarnaast wilde de conferentie aan de erfgoedorganisaties vernieuwende
instrumenten, een uitgebreid netwerk en de morele steun aanreiken om hun werk verder te zetten in het Europa van de 21ste eeuw.

De conferentie ‘Heritage Care through Active Citizenship’ werd georganiseerd door drie Vlaamse erfgoedorganisaties (Heemkunde Vlaanderen vzw, FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw en VCM – Contactforum voor Erfgoedverenigingen vzw) en Lamot Erfgoedcentrum, samen met een tiental Europese partners. De conferentie werd mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de Europese Commissie, de Vlaamse overheid, de Raad van Europa, de provincie Antwerpen en de stad Mechelen.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Internationaal.