Erfgoedvrijwilligers gezocht?! Tips om vrijwilligers voor je erfgoedevenement en -organisatie te rekruteren en te motiveren

Vrijwilligers van de erfgoeddagactiviteit in het landbouwmuseum ‘De Nostalgie’ in Uikhoven.

Hoe vind je vrijwilligers voor je activiteiten op erfgoedevenementen zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag, Nacht van de geschiedenis of Open Kerkendagen? Hoe trek je jonge vrijwilligers aan? Hoe hou je rekening met de ‘nieuwe’ vrijwilliger’? En hoe hou je die vrijwilligers gemotiveerd? Hoe kan je ze ook betrekken bij de rest van je organisatie? Een antwoord op deze vragen krijg je tijdens deze vorming. Naast handige tips en stappenplannen worden ook heel veel voorbeelden meegegeven.

Deze vormingsavonden worden gegeven door Daphné Maes. Als consulent van Heemkunde Vlaanderen en medeauteur van De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid. Stappenplan voor een succesvolle vrijwilligerswerking in je erfgoedorganisatie heeft ze veel praktische tips in petto om je te helpen vrijwilligers te zoeken én te behouden voor je erfgoedactiviteiten.

Deze cursussen zijn een organisatie van Erfgoed in de Praktijk. Dit is het gezamenlijk vormingsaanbod van Heemkunde Vlaanderen, FARO, Herita, Stichting Open Kerken, Familiekunde Vlaanderen en het Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend en Nacht van de Geschiedenis) organiseren deze partners nu al een paar jaar laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten n.a.v. die erfgoedevenementen.

Foto: Vrijwilligers van de erfgoeddagactiviteit in het landbouwmuseum ‘De Nostalgie’ in Uikhoven.

Doelgroep

Dit is een cursus voor erfgoedorganisaties en deelnemers die lokaal een erfgoedevenement willen organiseren en die een basiskennis over dit thema wensen te verwerven.

Tijdstip

19u00 – 22u00

Data en locaties

 • Donderdag 11 oktober 2018
  Centrum de Vierschaar, Xavier De Cocklaan 5, 9831 Deurle i.s.m. Erfgoedcel Leie Schelde
 • Maandag 22 oktober 2018
  JC Castelhof, Molenstraat 102, 1700 Dilbeek i.s.m. Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei
 • Donderdag 8 november 2018
  Stadhuis Roeselare, Botermarkt 2, 8800 Roeselare (toegang met behulp van identiteitskaart) i.s.m. Projectvereniging BIE
 • Donderdag 22 november 2018
  Koningin Astridplein 37, 3970 Leopoldsburg i.s.m. de gemeente Leopoldsburg
 • Dinsdag 4 december 2018
  Domein de Renesse, Lierselei 30, 2390 Malle i.s.m. Domein de Renesse

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de workshop(s) via onderstaand inschrijvingsformulier. Deelnemen kost 5 euro per vormingsavond. Tijdens de vorming ontvang je cursusmateriaal en een drankje. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘vrijwilligers rekruteren + naam deelnemer’. Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes op daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

Naam

E-mailadres

Organisatie

Adres

Telefoonnummer

Aantal deelnemers

Namen deelnemers (indien meerdere deelnemers)

E-mailadressen deelnemers (indien meerdere deelnemers)

Schrijft in voor

22 november (Leopoldsburg)
4 december (Malle)

Opmerkingen (wens je bijvoorbeeld een factuur? Gelieve dan alle nodige gegevens door te geven)

Kruis dit vakje aan als je de maandelijkse e-nieuwsbrief van Heemkunde Vlaanderen wenst te ontvangen.

We zijn bezorgd om uw persoonsgegevens en willen u dus informeren over hoe wij hier mee omgaan. Kruis dit vakje aan als u onze privacyverklaring gelezen en goedgekeurd heeft. Deze kan u vinden op www.heemkunde-vlaanderen.be/privacyverklaring of door onderaan deze pagina op de link 'privacyverklaring' te klikken.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Vorming.