Erfgoeddag 2012 | Helden

Op zondag 22 april vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 12de editie van Erfgoeddag plaats. 550 organisaties – waaronder musea, archieven, bewaarbibliotheken, heemkundige kringen, amateurkunstenaars en tal van andere deelnemers – presenteren op 22 april een veelkleurige waaier van zo’n 800 gratis activiteiten. Vanaf vandaag kun je het volledige programma van Erfgoeddag bekijken op www.erfgoeddag.be.

Stuk voor stuk zijn de lokale organisatoren op zoek gegaan naar een invulling van het thema ‘Helden’. Onze geschiedenis bulkt van de helden. Het zijn ‘grote mannen’, ‘voorbeeldige vrouwen’ en inspirerende groepen mensen die eigenhandig de loop van de geschiedenis hebben veranderd, rampen hebben voorkomen, of overwinningen en ontzagwekkende realisaties op hun conto hebben geschreven. Dat is de klassieke, gangbare invulling van het heldendom, waarin moed, doorzettingsvermogen en ‘de goede zaak’ schijnbaar belangeloos voorop staan.

Maar helden hebben vele functies en gezichten. Wat zeggen helden over ons en onze maatschappij, vroeger en nu? Wat betekent het om iemand op een voetstuk te zetten? Deze heroïsche editie van Erfgoeddag houdt ons een spiegel voor en onderzoekt hoe en wanneer helden werden (en worden) opgevoerd. Door wie en waarom werd (en wordt) er aanspraak gemaakt op het heldendom? Welke soorten helden bestaan er? En hoe zit het met de houdbaarheidsdatum van al die helden?

Kijk voor meer info op www.erfgoeddag.be. Of stel je programma samen met de gratis programmabrochure, die je vindt in de openbare bibliotheek, de Lijnwinkels en bij alle deelnemende organisaties. Je kan de brochure ook bestellen op het gratis nummer 1700.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.