Erfgoeddag 2011 | Armoe troef

Op zondag 1 mei vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 11de editie van Erfgoeddag plaats. 400 organisaties – waaronder musea, archieven, bewaarbibliotheken, heemkundige kringen, amateurkunstenaars en tal van andere deelnemers – presenteren op 1 mei een veelkleurige waaier van zo’n 600 gratis activiteiten. Vanaf vandaag kun je het volledige programma van Erfgoeddag bekijken op www.erfgoeddag.be.

Stuk voor stuk zijn de lokale organisatoren op zoek gegaan naar een invulling van het thema ‘Armoe troef’. Armoede kunnen we jammer genoeg nog steeds niet definitief naar de geschiedenisboeken verwijzen. Deze editie van Erfgoeddag probeert licht te werpen op armoede en mensen die het moeilijk hadden om rond te komen in het verleden. Alles begint natuurlijk bij de vraag ‘wat is armoede?’. Erfgoeddag toont duidelijk aan dat de invulling van ‘armoede’ en ‘armen’ doorheen de tijd sterk aan veranderingen onderhevig was.

Neem deel aan Erfgoeddag en verwerf zo een inzicht in een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis, waarin de stem van de arme zelf te weinig werd gehoord. Hoe werd armoede benoemd, geregistreerd, beoordeeld, bestreden of beleefd? Hoe zat (en zit) het met de cultuur van armen, en welk erfgoed getuigt van deze bijzondere geschiedenis?

Kijk voor meer info op www.erfgoeddag.be. Of stel je programma samen met de gratis programmabrochure, die je vindt in de openbare bibliotheek, de Lijnwinkels en bij alle deelnemende organisaties. Je kan de brochure ook bestellen op het gratis nummer 1700.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.