Eerste Nederbelg herdacht: Pieter Willems (1840-1898)

175 jaar na zijn geboorte, 150 jaar na zijn benoeming tot hoogleraar aan de KU Leuven, 140 jaar na de oprichting van ‘zijn’ Davidsfonds en 130 jaar na de start van zijn omvangrijke dialectenenquête. Alle organisaties voor wie Pieter Willems ooit van betekenis is geweest vonden 2015 een geschikt moment om zijn nagedachtenis opnieuw onder de aandacht te brengen. Daarom organiseren ze op 12 september een herdenkingsdag in Sint-Joris-Weert en Leuven.

De uit Maastricht afkomstige Leuvenaar Pieter Willems (1840-1898) was meer dan 30 jaar een spilfiguur in de Vlaamse Beweging en aan de Leuvense universiteit. Hij combineerde een reeks belangrijke bestuursfuncties met een indrukwekkende academische carrière als classicus en organiseerde bovendien in zijn eentje de eerste omvangrijke en wetenschappelijke dialectenquête van de zuidelijke Nederlanden. Desondanks raakte hij na zijn vroege dood in 1898 vrij snel in de vergetelheid.

Op zaterdag 12 september worden twee gedenkstenen onthuld om de nagedachtenis van Pieter Willems voortaan levend te houden. Beide gedenkstenen in zwarte graniet zullen naast de beeltenis van Pieter Willems ook een opsomming van zijn belangrijkste functies gemeen hebben. Wie de gratis erfgoedapp op zijn smartfone of tablet geïnstalleerd heeft, zal op beide locaties een informatief filmpje over Pieter Willems digitaal aangeboden krijgen met verwijzing naar deze projectwebsite.

Van 12 september tot en met 2 oktober organiseert het Leuvense stadsarchief in zijn leeszaal (Tweebronnen, Rijschoolstraat 4) een kleine tentoonstelling over het leven en werk van Pieter Willems. De toegang is gratis tijdens de gewone openingsuren van het stadsarchief. Wie zijn smartfone of tablet meebrengt en de gratis erfgoedapp daarop installeert, kan achter de tentoongestelde objecten ook digitale extra’s ontdekken.

Meer informatie over het project vind je op www.pieterwillems.eu, Facebook of via deze link.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.