Een introductie tot de inventariswebsite van het agentschap Onroerend Erfgoed

In januari 2012 organiseert Heemkunde Vlaanderen, in samenwerking met het agentschap Onroerend Erfgoed, drie vormingsavonden over de inventariswebsite van het onroerend erfgoed.

De website http://inventaris.vioe.be is de digitale toegangspoort tot de online Inventaris van het Onroerend Erfgoed. Deze inventaris bestaat uit diverse deelinventarissen, die worden beheerd en ontwikkeld door het agentschap Onroerend Erfgoed. De grootste deelinventaris die je momenteel kan raadplegen, is die van het bouwkundig erfgoed. In dit langlopende project zijn momenteel meer dan 78.000 items van bouwkundige waarde opgenomen, inclusief klein erfgoed, funerair erfgoed en historische orgels. Daarnaast kan je ook een databank consulteren rond wereldoorlogerfgoed. Dit biedt een vrij volledig beeld van alle zichtbare oorlogsrelicten van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek.

In een twee uur durende opleiding zullen erfgoedonderzoekers van het agentschap Onroerend Erfgoed de website toelichten. Er zal vooral aandacht besteed worden aan de zoekmogelijkheden die de databanken bieden. Ook wordt aandacht besteed aan de historiek van het inventarisproject, aan de GIS-toepassingen van het inventarismateriaal en aan de rechtsgevolgen die aan de opname in de inventaris kunnen gekoppeld worden.

Doelgroep

Deze vormingsavond is bedoeld voor (bestuurs)leden van heemkundige kringen en andere verenigingen die werken rond lokaal erfgoed. Na deze vorming kan je binnen je vereniging zelf collega-leden verder introduceren in de inventarisdatabank en haar mogelijkheden.

Praktisch

Sprekers zijn Elise Hooft en Leen Meganck, erfgoedonderzoekers bij het agentschap Onroerend Erfgoed.

De cursus wordt op drie locaties georganiseerd, telkens van 20u tot 22u.

• Gent, dinsdag 17 januari 2012
    Liberaal Archief
    Kramersplein 23, 9000 Gent
  • Mechelen, woensdag 25 januari 2012
    Congres- en Erfgoedcentrum Lamot
    Van Beethovenstraat 8-10, 2800 Mechelen
  • Hasselt, dinsdag 31 januari 2012
    Poortgebouw Herkenrode
    Herkenrodeabdij 4, 3511 Hasselt (Kuringen)
    met mogelijkheid tot voorafgaand bezoek aan het nieuwe Belevingscentrum Herkenrode
    i.s.m. Erfgoedcel Hasselt

Deelname aan deze cursus is gratis. Vooraf inschrijven is wel verplicht.
Inschrijven kan via onderstaand inschrijvingsformulier, door een e-mail te sturen naar tijl.vereenooghe@heemkunde-vlaanderen.be of telefonisch op 015/20.51.74.

Inschrijvingsformulier

[contact-form-7 404 "Not Found"]