Een heemkundige website maken met WordPress

Er bestaan talloze manieren om een website te bouwen. Wie hiermee niet vertrouwd is, heeft waarschijnlijk nog nooit van WordPress gehoord. Maar als je wat opzoekwerk hebt verricht om een website te bouwen, dan is de kans groot dat ook het WordPress-platform ergens opdook. Dat is geen toeval: van het totaal aantal websites wereldwijd draait in 2014 ongeveer 22 procent op deze software. In dit artikel gaan we na hoe dit succes te verklaren is en begeleiden we je bij de eerste stappen om je eigen website op te bouwen en online te zetten.

Wat is WordPress?

WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS). Dat is een softwaretoepassing die het mogelijk maakt om eenvoudig en zonder veel technische kennis gegevens op het internet te publiceren. Er wordt in dergelijke systemen een onderscheid gemaakt tussen de inhoud of tekst en de lay-out. Dit zorgt ervoor dat je tekst kan invoeren zoals je dat in de doorsnee tekstverwerker zou doen. De lay-out, of hoe de gegevens worden gepresenteerd op je website, wordt daar dan automatisch aan toegevoegd.

Dit heeft grote voordelen als je met verschillende mensen op regelmatige basis aan een website moet werken. Meerdere auteurs kunnen moeiteloos in hetzelfde sjabloon werken, zonder het risico te lopen dat er wijzigingen worden aangebracht in de lay-out. Bovendien heb je toegang tot je website via elke computer die internettoegang heeft.

Dat de software opensource is, speelt een belangrijke rol in de populariteit. Opensource wil zeggen dat de broncode vrij beschikbaar is en dat gebruikers de mogelijkheid hebben om deze aan te passen of te verbeteren.

Lees verder in het recentste nummer van Bladwijzer.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Bladwijzer.