Au coeur des carreaux – Een hart voor tegels

Onder de titel ‘Au coeur des carreaux – Een hart voor tegels’ loopt in Godewaersvelde, een grensdorp in de Franse Westhoek, sinds vorige week een interessante tentoonstelling over Vlaamse haardtegels. De Vlaamse haardtegels – maar ook de middeleeuwse vloertegels – werden vervaardigd en gebruikt aan beide kanten van de staatsgrens, in het oude graafschap Vlaanderen. Anno 2012 bewijzen de initiatiefnemers op een originele manier de gemeenschappelijke cultuur van West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen. Bij de tentoonstelling hoort ook een tweetalige publicatie, verzorgd door drie tegelexperten.

Zowel in het boek als in de tentoonstelling is er aandacht voor de middeleeuwse vloertegels als voorloper van de Vlaamse haardtegels. Sophie Barrere (Sint-Omaars) licht dit toe in een interessant artikel. Poperingenaars Mark Adriaen en Willy Tillie bespreken daarna de haardtegels met productietechniek, het aanbrengen van de tekening op de haardtegel, de haardtegel en zijn decoratie, alsook de voornaamste centra. In het derde deel, de cataloog, worden alle tentoongestelde tegels in kleur afgebeeld, met herkomst en afmetingen. Ook de haardstenen krijgen er hun verdiende plaats.

Op de tentoonstelling worden middeleeuwse vloertegels getoond uit Leuven, Fagnolles, Ieper, Terwaan, Koksijde, Sint-Omaars, Roesbrugge, Abbekerke, Kortrijk en Brugge. Vlaamse haardtegels zijn er uit Poperinge, Izegem, Kortrijk, Dottenijs, Roeselare, Hazebrouck, Tielt, Meulebeke, Rijsel, Kassel, Wormhout, Boeschepe, Rekspoede, Duinkerke, Sint-Omaars en Belle.

Het initiatief ‘Een hart voor tegels’ is in feite een drieluik. In de ‘Steenmeulen’ in Terdeghem wordt oud gereedschap tentoongesteld: een Poperingse tegelpers met toebehoren, tegelvormen en haardtegels. Op 12 mei, 28 juli en 11 augustus zal Luc Adriaen er in de namiddag demonstraties geven over het ambachtelijk vervaardigen van Vlaamse haardtegels.

De tentoonstelling loopt nog tot en met 30 september 2012 in het ‘Museum van het Leven op de Grens – Musée de la vie frontalière’ (98 rue de Callicannes, F-59270 Godewaersvelde).
Meer info op www.musee-godewaersvelde.fr.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Tentoonstellingen.