Duik in de geschiedenis van religie op de 16de Nacht van de Geschiedenis

Geschiedenis- en cultuurliefhebbers stippen het best dinsdagavond 20 maart 2018 aan in hun agenda: dan vinden er in heel Vlaanderen en Brussel geschiedenisactiviteiten rond religie plaats. Van een pop-upkerkcafé of een theatervoorstelling in de kerk tot lezingen over de islam, het boeddhisme en het jodendom: er valt heel wat te ontdekken tijdens de 16de Nacht van de Geschiedenis. Zo’n 200 Davidsfondsafdelingen doen opnieuw mee.

Hans Geybels over heiligen en tradities in Vlaanderen (Ekeren), Margot Vanderstraeten en Ludo Abicht over de joodse gemeenschap (Haasdonk), Jürgen Mettepenningen over de Kerk sinds paus Franciscus (Hulshout) of Manu Adriaens over het boeddhisme (Bree): het zijn maar enkele van de vele lezingen op dinsdagavond 20 maart 2018. Want tijdens De Nacht van de Geschiedenis vinden overal in Vlaanderen en Brussel opnieuw zo’n 200 geschiedenisactiviteiten plaats, deze keer rond religie.

Maar er staan ook een heleboel andere verrassende activiteiten op het programma. In Spalbeek (Hasselt) opent Davidsfonds Kermt onder meer een pop-upkerkcafé terwijl Davidsfonds Ieper samen met Toerisme Heuvelland avondlijke theatervoorstellingenorganiseert: tijdens een avondopening van het bezoekerscentrum Ieper, de kerk en de expositieruimte vertolken acteurs excentrieke klerikalen. Ook Davidsfonds Schellebelle ziet het groots: daar komt de geschiedenis van de kerk van Schellebelle en de dorpsgemeenschap van de 12de tot de 20ste eeuw opnieuw tot leven. Een zestigtal vrijwilligers – onder andere acteurs, lichttechnici, decorbouwers en kostuumontwerpers – werken mee aan het project.

De Nacht van de Geschiedenis sluit dit jaar ook mooi aan bij het Klarafestival, dat met The Psalms Experience drie dagen lang in het teken staat van de psalmen. Drie koren brengen dan zes concerten rond 75 psalmen en 75 componisten. Op dinsdagavond geniet Davidsfonds Oudergem/Watermael-Bosvoorde van twee bijzondere concerten tijdens het festival. Het concert in Flagey wordt voorafgegaan door een debat met Rik Torfs, Johan Braeckman en Chams Eddine Zaougui, met Lisbeth Imbo als moderator.

Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten en samenwerkingen per provincie vindt u op www.nachtvandegeschiedenis.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.