Drp zkt vrhaal

Op zoek naar een leuke activiteit? ‘Drp zkt vrhaal’ is een actieve zoektocht om het erfgoed van en weetjes over je dorp op een originele en speelse manier te ontdekken. Deze zoektocht werd ontwikkeld door Landelijke Gilden, het Centrum Informatieve Spelen en Heemkunde Vlaanderen, met de financiële steun van de Vlaamse overheid. De bedoeling is dat lokale heemkringen en Landelijke Gilden de handen in elkaar slaan voor de organisatie van de zoektocht.

‘Drp zkt vrhaal’ is een activiteit die ook nieuwe en jonge dorpsgenoten kan aantrekken. De initiatiefnemers hebben geprobeerd om de voorbereiding ervan zo gemakkelijk mogelijk te maken: bij de provinciale uitleendienst van de Landelijke Gilden kun je een koffer met materiaal voor 24 mogelijke opdrachten uitlenen, een draaiboek begeleidt je stap voor stap bij het invullen van de opdrachten, en er zijn zelfs documenten bij die de promotie vergemakkelijken.

Wat is Drp zkt vrhaal?
Het verhaal achter deze zoektocht gaat als volgt: drie wijzen schreven zeven dorpsverhalen. Twee ervan zijn echter niet waar, bovendien liegt één van de wijzen. De deelnemers ontdekken hoe de vork aan de steel zit door met hun groepje leuke opdrachten uit te voeren bij de drie wijzen. De activiteit is geschikt voor iedereen, zowel voor nieuwe en jonge, als voor ‘getogen’, oudere dorpsgenoten. De ene leert iets bij, de andere kan zijn kennis testen en delen. Het is een ideale activiteit om nieuwe mensen te laten kennismaken met je dorp, maar zeker ook met je vereniging.

Elke ‘wijze’ heeft zo zijn eigen opdrachten:

De wijze met de bril
Zijn opdrachten hebben steeds te maken met een stukje dorp(sgeschiedenis). Zo krijg je bijv. een oude foto van een bepaalde locatie in jullie dorp. De opdracht bestaat erin die locatie te zoeken en opnieuw te fotograferen. Andere opdrachten gaan over bekende straatnamen, een kaart van het dorp, het wapenschild, het dialect, enz.

De wijze met de pijp
Deze geeft opdrachten met technische snufjes zoals gps, hoogtemeter, fototoestel, gsm, laser, enz. Alle materialen zitten met de spelinstructies in de koffer.

De wijze met de baard
Hij is verzot op (denk)spelletjes. Voor deze opdracht beschik je o.m. over dominoblokken, een wereldbol, een denkoefening met glazen en messen, een puzzel en een dartsspel.

Praktisch
Aangezien ‘Drp zkt vrhaal’ zich voornamelijk buiten afspeelt, organiseer je het best op een halve dag tijdens het weekend of op een lente- of zomeravond. Reken op 2,5 uur spelplezier. Voor meer informatie en ondersteuning kun je contact opnemen met Hannes Hollebecq (016/28.60.42). Hij zal je het draaiboek opsturen en verdere afspraken maken.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Projecten.