Doe mee aan Open Monumentendag!

Open Monumentendag (OMD) staat in 2011 volledig in het teken van ‘conflict’. Dit thema biedt veel mogelijkheden, ook om samen te werken. Daarom roept het OMD-coördinatiecentrum alle erfgoedverenigingen op om de deelnemende steden en gemeenten te ondersteunen met hun kennis en ervaring. Zegt het thema ‘conflict’ jou iets? Kan vanuit het erfgoed van jouw vereniging een interessant verband gelegd worden met gewapende, civiele, sociale of religieuze conflicten?

Dan is OMD 2011 zeker iets voor jouw erfgoedvereniging! Neem contact op met het Lokaal Comité van jouw stad of gemeente en draag een steentje bij aan een boeiend OMD-programma.

Heb je nog inspiratie nodig over het jaarthema? OMD lanceerde enkele ‘visuele prikkels’. De bundel ‘Conflict in woord en beeld’ beschrijft zeven mogelijke invalshoeken voor het thema en toont inspirerende voorbeelden uit alle provincies. Aangevuld met overzichten van interessante organisaties, lectuur en links biedt dit een pak inspiratie om aan de slag te gaan. In de bundel worden een zevental invalshoeken voorgesteld:

 • De nobele kunst van het zich verdedigen / Ten oorlog: of hoe mensen zich beschermden en verdedigden tegen mogelijke aanvallers en indringers.
 • De nobele kunst van het zich verdedigen / Ten oorlog: gewapende conflicten lieten sporen na, militaire en andere, in het ‘slagveld van Europa’, zoals de Zuidelijke Nederlanden worden genoemd.
 • De verwoesting voorbij: na het conflict moet er worden heringericht, heropgebouwd, heraangelegd…
 • In naam van het recht: conflicten tussen burgers en tussen burgers en de samenleving worden voorkomen, beoordeeld, bestraft…
 • Uit overtuiging: groepen mensen komen op voor hun identiteit, overtuiging en belangen, en laten dat ook zien in en aan gebouwen.
 • Ter herinnering: conflicten worden op diverse manieren herinnerd en herdacht.
 • Monumentenstrijd: ook monumenten en landschappen kunnen het voorwerp zijn van een conflict.

Zoals ieder jaar deden de organisatoren van OMD ook nu weer beroep op de expertise van enkele specialisten voor de uitdieping van het jaarthema. Dit resulteerde in een boeiende en diverse bundeling van themateksten die de komende weken worden voorgesteld op de OMD-website. Op de pagina ‘Lezen en klikken’ vind je ook een beknopte lijst samen van publicaties, artikels en websites.

Traditiegetrouw wordt in iedere provincie ook een themadag georganiseerd. Daarop zijn alle leden van de Lokale Comités welkom voor een brok informatie over het thema. Bovendien is deze dag een uitgelezen kans om van gedachten te wisselen met andere organisatoren.

 • woensdag 23 februari: themadag West-Vlaanderen in Knokke-Heist
 • dinsdag 1 maart: themadag Vlaams-Brabant in Rotselaar
 • woensdag 2 maart: themadag Antwerpen in Ranst
 • dinsdag 15 maart: themadag Limburg in Hasselt
 • woensdag 16 maart: themadag Oost-Vlaanderen in Geraardsbergen

Ten slotte is er ook opnieuw Studio OMD in Leuven (30 maart) en Gent (31 maart). Naast de inhoud richt men zich hier tijdens een aantal werksessies op de meer praktijkgerichte informatie.

Je vindt alle informatie op www.openmonumenten.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.