Doe mee aan de Dag van de Trage Weg op 20 en 21 oktober 2018

Elk jaar zetten duizenden wandelaars, fietsers en ruiters in heel Vlaanderen trage wegen in de kijker tijdens het campagneweekend Dag van de Trage Weg. Trage wegen staan voor veilige, gezonde en aangename verplaatsingen. Bovendien zijn het plekken waar kinderen spelen, bewoners tot rust komen, aan sport doen of de omgeving verkennen.

Doe op 20 en 21 oktober mee met een van de activiteiten in jouw buurt. Ontdek mooie herfstlandschappen, ga op avontuur, verken steegjes en doorsteken in de stad, klink op nieuw opengestelde paadjes of steek zelf de handen uit de mouwen. Jouw deelname aan Dag van de Trage Weg geeft steden en gemeenten het signaal dat trage wegen belangrijk zijn. Is er geen activiteit in jouw buurt?  Geef dan zelf een activiteit vorm op, langs of over trage wegen.

Wat is een trage weg?

Elk pad dat voornamelijk gebruikt wordt door zachte weggebruikers is een trage weg. Smal of breed, verhard of niet: op trage wegen voelen wandelaars en fietsers, planten en dieren, zich thuis. Trage wegen vertellen een verhaal. Al decennia lang vormen ze een netwerk tussen mensen en gehuchten. En toch zijn trage wegen bedreigd. Door te weinig onderhoud, inname of verharding. De trage wegen én hun verhalen verdwijnen.

Erfgoed op de Dag van de Trage Weg

Heel wat initiatiefnemers organiseren hun actie voor de Dag van de Trage Weg rond een stukje lokale geschiedenis. Want vaak zijn trage wegen oude heerbanen, holle wegen, kerkwegels… die elk op hun manier ook vandaag nog door het landschap kronkelen en verhalen van vroeger in zich dragen. Om de geschiedenis van een streek te bewaren dienen dus ook deze wegen beschermt te worden en van tijd tot tijd extra aandacht te krijgen.

Heb je als heemkundige kring of lokale erfgoedvereniging inspiratie nodig om een activiteit in elkaar te boksen? Neem dan ook eens een kijkje in het artikel dat hierover verscheen in Bladwijzer. Je vindt er onder meer tips over het terugvinden van trage wegen op kaarten en enkele voorbeelden en insteken voor erfgoedactiviteiten.

Voor het volledige programma, info en inspiratie: surf naar www.dagvandetrageweg.be. Vragen? Neem contact op met Zowie Vangeel via zowie.vangeel@tragewegen.be of 016 / 23 09 04.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.