DigiGIDS: richtlijnen en vorming

Problemen met het terugvinden van digitale bestanden? Administratie, projectdossiers, of persoonlijke foto’s staan verspreid op pc, usb-stick, dvd, externe harde schijf, misschien nog op diskette? Tijd om orde te brengen in de chaos? Met de nieuwe handleiding ‘DigiGIDS’ wil het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB) praktische, realistische en zo goedkoop mogelijke oplossingen bieden voor problemen als het eenvoudig ordenen en snel terugvinden van bestanden, het maken van veiligheidskopieën en het bewaren van e-mail.

DigiGIDS@work (pdf) wil kleine organisaties sensibiliseren en motiveren om bewust om te gaan met hun digitale documenten, zodat ze voldoen aan de wetgeving en de werklast kunnen verlichten.

DigiGIDS@home (pdf) is gericht op het bewaren van persoonlijke bestanden. Deze bestanden moeten bewaard blijven om juridische redenen (zoals administratie, belastingen, mutualiteit) of hebben een sterke emotionele waarde zoals foto’s, filmpjes, geluidsfragmenten of blogs.

Iedereen bepaalt zelf – afhankelijk van tijd, budget, kennis en/of personeel – wat haalbaar is. Hoe klein ook, elke stap is een stap in de goede richting.

Aan de handleiding DigiGIDS wordt ook een workshop gekoppeld, waarin de basisprincipes worden uiteengezet. De volgende vorming wordt gespreid over vier avonden:

di 25/9: Welke risico’s bedreigen digitale bestanden?
di 9/10: Basisprincipes voor het ordenen van mappen en bestanden
di 23/10: Technische mogelijkheden van software en hardware
di 6/11: Welke concrete stappen kan je zetten in jouw situatie?

De vorming vindt plaats in de leeszaal van het AMVB, Arduinkaai 28 in Brussel van 18u30 tot 20u30. De vorming is volledig gratis. Inschrijven is mogelijk via digigids@amvb.be of 02/209.06.03 (tot 23 september). Vermeld specifieke vragen bij de inschrijving; men besteedt hier graag aandacht aan.

Het project ‘DigiGIDS’ loopt in samenwerking met de VGC en de Vlaams minister bevoegd voor Brussel. Alle projectresultaten worden gratis ter beschikking gesteld op www.amvb.be. Met vragen en opmerkingen kan je steeds terecht bij Stephanie Aertsen (02/209.06.03).

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Ondersteuning.