Dialectgenootschap wint Oost-Vlaamse erfgoedprijs

Het Dialectgenootschap Zuidwest-Meetjesland werd als winnaar gekozen van de tweejaarlijkse Erfgoedprijs van de provincie Oost-Vlaanderen. Daarnaast ging er ook een eervolle vermelding naar het project ‘100 jaar Hoste | 60 jaar Sabbattini’ van het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis, dat bij de uitwerking van het project ook ondersteuning kreeg vanuit Heemkunde Vlaanderen.

Het dialectgenootschap is een studiegroep die de stilaan verdwijnende dialecten uit de regio Aalter-Knesselare wil verzamelen, optekenen en bestuderen. Na ruim 10 jaar van intensief verzamelen van dialectwoorden en -uitdrukkingen, zag het Dialectenwoordenboek Zuidwest-Meetjesland en omstreken het daglicht. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 5.000 euro.

‘Op de eerste plaats is er de brede, maatschappelijke gedragenheid van hun werking en projecten’, motiveerde de jury de keuze. ‘Bovendien steunt alles op een degelijke wetenschappelijke basis. Ten slotte is er kwalitatieve output, waarbij zowel een aantrekkelijk woordenboek, aanstekelijke educatie als goed ingezette sociale media gerealiseerd worden.’

Het project ‘100 jaar Hoste | 60 jaar Sabbattini’ stond in het teken van de ontsluiting van het bewaren, onderzoeken en ontsluiten van het Sabbattini-archief. Hun eervolle vermelding was goed voor 2.500 euro.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.