Den heyligen Sant al in Brabant

In Wezemaal (Rotselaar) werd vandaag de publicatie ‘Den heyligen Sant al in Brabant. De Sint-Martinuskerk van Wezemaal en de cultus van Sint-Job (1000-2000)’ voorgesteld. Het is de eerste keer dat een lokale bedevaartplaats met bovenregionale uitstraling zo grondig werd bestudeerd.

Een ongewoon beeld van de oudtestamentische figuur Job lag rond 1400 aan de basis van een snel groeiende bedevaart naar de Sint-Martinuskerk van Wezemaal. De pan-Europese syfilisepidemie van rond 1500 maakte van Wezemaal de belangrijkste bedevaartplaats van Sint-Job in de Nederlanden, met uitstraling tot ver daarbuiten. Door de bedevaart werd de kerk één van de rijkste dorpskerken in het hertogdom Brabant, en dat vertaalde zich in architectuur, inventaris en muziekleven. Na 1520 kende de bedevaart een plotse neergang. Tijdens de contrareformatie nam de bedevaart weer aan belang toe, zonder haar vroegere actieradius te herwinnen. In de opeenvolgende campagnes van de katholieke kerk (17de-20ste eeuw) kreeg Sint-Job telkens een specifieke rol, met wisselende klemtonen. Na een laatste hoogtepunt in de jaren 1950, doofde de grootschalige devotie rond 1968 uit.

In ‘Den heyligen Sant al in Brabant’ brengen negen auteurs de rijke geschiedenis van Wezemaal en de Sint-Jobsdevotie weer tot leven. Uit onuitgegeven archieven, eeuwenoude afbeeldingen, foto’s en talrijke voorwerpen scheppen zij een verrassend en veelzijdig verhaal: over de golfslag van de bedevaart, met haar pieken en dalen; over stenen, beelden en schilderijen die hun geheimen onthullen; over de klankenrijkdom in en om de kerk (koorgezang, orgel, klokken en beiaard).

Naar aanleiding van de publicatie zet de Sint-Martinuskerk op 12 en 13 november haar deuren open voor een bijzondere tentoonstelling. Een brochure gidst je door de verschillende bouwonderdelen en hun kunstvoorwerpen. Een aantal kunstvoorwerpen én unieke tekeningen en documenten werden speciaal voor deze gelegenheid samengebracht. Foto’s en affiches uit de jaren 1880-1960 geven een beeld van het vroegere interieur en de jaarlijkse Sint-Jobsprocessie.

‘Den heyligen Sant al in Brabant’ is verschenen bij Uitgeverij Averbode. De luxueus uitgegeven publicatie bestaat uit twee gebonden delen in een foedraal en kost 70 euro.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Publicaties.