De vele gedaantes van Maria

Door de eeuwen heen werd Maria op ontelbare manieren afgebeeld: als kind, staand of zittend, zwanger, met een zwarte huidskleur,… Ook de namen waaronder zij vereerd wordt, zijn talloos. Met het boek ‘De vele gedaantes van Maria’, dat pas verschenen is bij Davidsfonds Uitgeverij, maakte Jo Claes nu een handige gids om Mariabeelden te herkennen en te situeren. De honderden afbeeldingen maken van het naslagwerk een prachtig kijkboek dat een beeld geeft van het Maria-erfgoed in de Lage Landen.

Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, Onze-Lieve-Vrouw Behoudenis der Kranken, Onze-Lieve-Vrouw van de Kersentak, Onze-Lieve-Vrouw Lelie onder de Doornen, Onze-Lieve-Vrouw Ster der Zee…

Voor velen is de grote verscheidenheid aan namen en afbeeldingen verwarrend. Bovendien komt eenzelfde benaming van een Mariabeeld niet altijd overeen met dezelfde voorstelling of omgekeerd.

Het nieuwe boek brengt eindelijk duidelijkheid in de vele gedaantes die Maria aanneemt. Het biedt een overzicht van de manieren waarop Maria wordt voorgesteld en welke attributen zij daarbij heeft. Per voorstelling worden enkele plaatsen vermeld waar de afbeelding zich bevindt, de naam waaronder Maria er wordt vereerd, een verklaring van het attribuut en een beschrijving van het beeld in kwestie. Achteraan in het boek staan indexen op plaatsnaam en op Mariabenaming.

Auteur Jo Claes schreef eerder onder meer al het drieluik ‘Sanctus’, ‘Sancti’ en ‘Sanctorum’ over heiligen en ‘De 300 belangrijkste scènes uit de religieuze kunst’.

‘De vele gedaantes van Maria. Meer dan 500 afbeeldingen uit de Lage Landen’ (ISBN 978 90 77942 50 5) verscheen bij Davidsfonds Uitgeverij. Het boek telt 426 pagina’s en kost 34,50 euro.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Publicaties.