De Schaepdrijver wint Davidsfonds Geschiedenisprijs

Historica Sophie De Schaepdrijver wint de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2015 en krijgt het symbolische bedrag van 2.015 euro. Ze werd door een jury van twaalf academici, journalisten en vertegenwoordigers uit de culturele sector geselecteerd. Het is de vierde Davidsfonds Geschiedenisprijs die het Davidsfonds uitreikt naar aanleiding van De Nacht van de Geschiedenis nu dinsdag 24 maart 2015.

Eerste Wereldoorlog

Sophie De Schaepdrijver werd door de jury geselecteerd voor haar aandacht voor de Eerste Wereldoorlog. Een van de juryleden verwoordt het als volgt: ‘Deze expert in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog was niet alleen co-auteur en presentator van de documentaire Brave little Belgium die in de zomer op Canvas werd uitgezonden, ze was eveneens verantwoordelijk voor het historische luik van de tentoonstelling 14-18 Oorlog in beeld|Brugge in oorlog die de Brugse bezettingsgeschiedenis verhaalt. Hoewel ondertussen heel wat historici zich verdiepen en verdiept hebben in de Eerste Wereldoorlog, is De Schaepdrijver nog steeds dé autoriteit op dit gebied.’

Publieksgeschiedenis

De Schaepdrijver haalde het van zes andere genomineerden: Patrick Allegaert, Tina De Gendt, Jeroen Meus, Johan Op de Beeck, Sven Speybrouck en Geert Vanpaemel. Sophie De Schaepdrijver is erg blij met de erkenning: ‘Dit is een grote eer, zeker in dit gezelschap. Oprechte dank aan de jury. En duizendmaal dank aan het historisch geïnteresseerde publiek in Vlaanderen: dank voor de belangstelling, de spitse vragen, het delen van documentatie. Publieksgeschiedenis is een vreugde. Het is ook een uitdaging: publieksgeschiedenis vraagt niet om versimpeling, maar juist om verdieping.’

De Schaepdrijver werd vorig jaar al genomineerd voor haar boek De Groote Oorlog, maar moest het toen afleggen tegen Piet Chielens, conservator van het In Flanders Fields Museum. De jury bestond dit jaar uit Kristl Strubbe, Bart Dobbelaere, Annemie Peeters, Bart Eeckhout, Bruno De Wever, Dirk Debuysere, Marc Jacobs, Griet Lemaire, Nele Provoost, Raf Scheers, Yves Segers en Herman Van Goethem.

Nacht van de Geschiedenis

De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt uitgereikt in het kader van De Nacht van de Geschiedenis, een van de grootste geschiedenisevenementen van Vlaanderen. Die vindt dit jaar plaats nu dinsdag 24 maart 2015 en staat in het teken van landbouw en visserij door de eeuwen heen (www.davidsfonds.be/nacht).

De Nacht van de Geschiedenis is een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met
De Standaard, Radio 2, AVEVE, Boerenbond, Landelijke Gilden, EosMemo, FARO. Steunpunt voor
cultureel erfgoed, VILT, Heemkunde Vlaanderen en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis
(CAG).

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.