De Markt van Mij

In Sint-Lievens-Houtem (Oost-Vlaanderen) ging deze maand het vernieuwende erfgoedproject ‘De Markt van Mij’ van start, een project waarbij ook Heemkunde Vlaanderen actief betrokken is. Dit schooljaar gaan de leerlingen en leerkrachten van de verschillende Houtemse scholen werken rond het erfgoed van de winterjaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem, die vorig jaar werd opgenomen op de Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity.

In de klassen van vooral het 4de, 5de en 6de leerjaar zullen de leerlingen op zoek gaan naar de geschiedenis van de Houtemse jaarmarkt. Maar ze trachten ook meer te weten te komen over wat de markt vandaag de dag betekent, voor de boeren en marktkramers, voor de cafés, voor de kopers en verkopers, voor de kermiskramers, voor de inwoners van de gemeente, voor de bezoekers… voor iedereen die iets over de jaarmarkt kan en wil vertellen.

Hoe ging het vroeger, hoe gaat het nu? Welke rituelen horen bij de markt? Wie was de heilige Livinus en wat heeft hij hiermee te maken? Waarom kreeg de markt de erkenning van ‘immaterieel erfgoed’ en wat betekent dat nu juist? Tegelijkertijd tonen de leerlingen hoe zij het zien: wat komen ze te weten, en wat denken ze daarvan dan wel? Wat vinden zij zo leuk aan de markt? Waarom is de markt belangrijk en waarom moet de markt blijven bestaan? Is de markt de markt van ons, de markt van jou en mij, nu maar ook later? Het project wil op deze manier zorgen voor bewustwording van en actief deelnemen aan de lokale traditie en identiteit.

De resultaten van hun werk zullen de leerlingen tonen op de website www.demarktvanmij.be, een blog die speciaal hiervoor werd gemaakt. Zo kan iedereen het project op de voet volgen.

Het project zal op 16-17 november ook worden voorgesteld op de E-culture Fair in Hasselt.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Projecten.