Davidsfonds reikt eerste Geschiedenisprijs uit

In het Brouwershuis in Brussel werd vandaag de shortlist van de eerste Davidsfonds Geschiedenisprijs bekendgemaakt. Die prijs wordt uitgereikt aan de persoon die zich het afgelopen jaar het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de popularisering van geschiedenis. De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt uitgereikt in het kader van de 10de Nacht van de Geschiedenis, die plaatsvindt op 20 maart. Aan de prijs is een symbolisch bedrag van 2.012 euro verbonden.

De negen kandidaten op de shortlist zijn: Dimitri Casteleyn (De Raconteurs) voor het tv-programma ‘Drie generaties’, Roel Daenen als coördinator van Erfgoeddag, Gita Deneckere voor haar biografie van Leopold I, Christine De Weerdt voor de vernieuwing van het STAM (Gent), Hans Herbots voor de tv-serie ‘Het goddelijke monster’, Sven Speybrouck voor het tv-programma ‘Publiek geheim’, Paul Van Damme en Stijn Van de Perre voor het boek ‘Zonder woorden? Een geschiedenis van België in spotprenten’, Gie Van den Berghe voor het boek ‘Kijken zonder zien. Omgaan met historische foto’s’ en Luckas Vander Taelen voor het programma ‘De laatste getuigen’.

De jury bestaat uit vier journalisten, vier professoren en vier mensen uit middenveldorganisaties. Ook Fons Dierickx, voorzitter van Heemkunde Vlaanderen, maakt deel uit van de jury.

Op dinsdag 20 maart zullen zo’n 220 Davidsfonds-afdelingen en erfgoedpartners in Vlaanderen creatieve en verrassende geschiedenisactiviteiten organiseren rond het thema ‘Drank(en)’. Op het menu staan evenementen rond onder meer whisky, thee, bier, wijn, jenever, likeur en zelfs water en melk. Bovendien verschijnt op De Nacht van de Geschiedenis het nieuwe bierboek ‘Fietsen langs ambachtelijke brouwerijen’. Davidsfonds Evenementen schenkt ook een whiskyreis ter waarde van 6.000 euro weg, onder begeleiding van whiskykenner Bob Minnekeer. Tot slot kan er op een beperkt aantal plaatsen ook geproefd worden van het exclusieve Nacht van de Geschiedenis-bier.

Alle informatie over de Nacht van de Geschiedenis vind je op www.davidsfonds.be/nacht.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.