CVAa zoekt designerfgoed

Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) werkt aan een overzicht van erfgoed van alles wat te maken heeft met de inrichting van woningen, andere gebouwen en het straatbeeld. Het wil deze archieven en collecties (schaalmodellen, prototypes, documentatie,…) centraal registreren in de databank architectuurarchieven, zodat ze makkelijker op te sporen zijn.

Sinds 2012 neemt het CVAa ook de zorg voor het Vlaamse vormgevingserfgoed op zich. Vormgevingsarchieven laten ons toe om de ontwerpprocessen te achterhalen die het uitzicht van onze woon- en leefomgeving bepalen. Op dit ogenblik is er echter geen overzicht van vormgevingserfgoed voorhanden. Daarom wil het CVAa archieven van vormgevers in kaart brengen en een veilig onderkomen en betere ontsluiting ervan aanmoedigen. Naast archieven die nog bij privépersonen zitten, onderzoeken we welke vormgevingsarchieven al binnen publieke archiefinstellingen worden bewaard.

Bewaart uw instelling of vereniging een archief van een vormgever of vormgevingsbedrijf? Of bent u zelf in het bezit van een vormgevingsarchief? Contact opnemen met CVAa kan via cvaa@vai.be.

Afbeelding: Archief Paul Gavel, De Zwarte Doos, Stadsarchief Gent

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Oproepen.